Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
KULTURA / POLITIKA
Ministarstvo kulture uvrijeđeno: Mi smo prvi dali novac za tvrđavu sv. Mihovila

Ministarstvo kulture uvrijeđeno:
Mi smo prvi dali novac za tvrđavu sv. Mihovila

Uoči svečanog otvaranja ljetne pozornice na sv. Mihovilu u Šibeniku se natječu čije su zasluge za realizaciju projekta veće, a natjecanje je, izgleda, prešlo granice grada. Iz Ministarstva kulture, naime, uvrijeđeno u priopćenju prigovaraju kako se njih nigdje ne spominje, iako su upravo oni dali novac za izradu projekta.

Tvrđava - Sv. Mihovil

– S obzirom da medijski napisi o obnovi tvrđava u Šibeniku, a povodom otvorenja ljetne pozornice na tvrđavi Sv. Mihovil, te drugih projekata revitalizacije grada Šibenika – bilo da je riječ o obnovi baštine ili potpore kulturnim djelatnostima – ne navode podatke o participaciji potpore Ministarstva kulture RH, donosimo kratki pregled potpora koji su bitno utjecali na ostvarenje tih projekata. Od 2012. do danas niz projekata u Gradu Šibeniku Ministarstvo kulture podržalo je sa skoro 6 milijuna kuna.
Upravo je Ministarstvo kulture bilo je glavni pokretač izrade dokumentacije za obnovu, odnosno izradu izvedbenog projekta tvrđave Sv. Mihovil, kao nužan preduvjet za apliciranje na europske fondove, a čiju je izradu financiralo s 300 tisuća kuna. Za izradu dokumentacije za ostale tvrđave izdvojilo je 150 tisuća kuna. Za rekonstrukciju objekta za multimedijalni centa izdvojilo je iz investicijske potpore milijun kuna, za obnovu kina Odeon milijun i 100 tisuća kuna, za šibensku katedralu milijun i 200 tisuća kuna, a za uređenje i stalni postav Muzeja grada Šibenika od 2009. godine Ministarstvo kulture izdvojilo je 3,5 milijuna kuna – navodi Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama (Poveznica).
Navode i kako je još niz institucija i udruga u gradu Šibeniku, pokretnih i nepokretnih spomenika kulture koji se obnavljaju i revitaliziraju upravo zahvaljujući potporama i zalaganju Ministarstva kulture RH. Obnova tvrđave i uređenje ljetne pozornice financirani su iz EU fondova, ali za sada se iz Bruxselesa ne javljaju i zaslugama se ne natječu s ‘EU timovima’ dvaju šibenskih gradonačelnika.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI