Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO
Mlade spikerice čitaju vijesti - foto: screenshot Youtube

Japanci sastavili roboticu koja čita vijesti – TV kuće neće morati plaćati porodiljno, regrese…

Mlade spikerice čitaju vijesti - foto: screenshot Youtube
Mlade spikerice čitaju vijesti - foto: screenshot Youtube

Mlade spikerice čitaju vijesti – foto: screenshot Youtube

Slijedi uznemirujuća vijest za naše TV-voditelje i spikere: Japanci su upravo izradili robota u obličju mlade žene koja razgovijetno čita vijesti, sukladno tome pomičući usne. Kako javlja agencija AP iz Tokija, čovjekolika naprava nazvana Komoroid je besprijekorno, bez zamuckivanja i zastajkivanja pročitala vijesti, pravovremeno treptala očima, klimala glavom, pomicala usne  i činila sve što je svojstveno vrhunskim iskusnim TV-spikerima.

– Robot je dizajniran s djevojačkim izgledom, ali može koristiti razne glasove, u rasponu od dubokog muškog glasa pa do piskutavog glasa djevojke, uz savršenu artikulaciju i gestikulaciju. Ipak, u slučaju žene robota Otonaroida bilo je i nekih propusta: nekoliko puta nije micala usnama dok je čitala vijesti, a i dva puta je zašutjela kada se od nje tražilo da se predstavi – kako se ističe.

‘Što je proces razmišljanja?’

Japanski stručnjak za robotiku Hiroshi Ishiguro, sveučilišni profesor iz Osake, tvorac potencijalnih budućih TV zvijezda, smatra kako će njegovo istraživanje biti korisno kako bi se istražilo ‘kako se ponašaju ljudi u interakciji s robotima, te koje su razlike čovjeka i stroja’
– Izrada androida ima za cilj istražiti što to znači biti čovjek. Ispitivat će se i to što je to osjećaj, što je svijest i što je proces razmišljanja – ustvrdio je profesor Ishiguro.
Spomenuta dva robota u prirodnoj veličini, odnosno u veličini čovjeka, imaju silikonsku kožu i umjetne mišiće, a od danas će biti izloženi u tokijskom Miraikan muzeju, nakon čega će građani moći biti s njima u ‘intezivnoj interakciji’, kako se ističe.
Japanski izrađivač robota time se bavi više od dvadeset godina i zagovornik je izrade čovjekolikih robota, za razliku od nekih njegovih kolega koji takvo što smatraju ‘besmislenim i jezivim’.
Ni Ishiguro je ponosan jer će jedna japanska tvrtka uskoro početi prodavati ‘kućnog’ trobota po imenu Pepper, kojega se predstavlja kao robota s inteligencijom i emocijama koji izgleda poput C-3PO u “Ratovima zvijezda”, a koji će se moći kupiti za oko 200.000 jena ili približno dvije tisuće američkih dolara.
Veseli osjećajni robot Pepper za samo 2000 dolara - foto: screenshot Youtube

Veseli osjećajni robot Pepper za samo 2000 dolara – foto: screenshot Youtube

Dobra vijest za neokapitaliste: roboti ne trebaju godišnji

Ova će vijest zasigurno biti lijepo dočekana kod neoliberalnih neokapitalista i korporatista i medijskih mogula, vlasnika TV postaja, a možda i za komercijalno usmjerene tzv. javne televizije. Jednostavno je: kupiš ženskolikog robota i ne treba ti ni kolektivni ugovor, ni regres za godišnji odmor, ne može zatrudnjeti i otići na porodiljni,  ne treba joj ni godišnji na obali mora, niti bolovanje, a ni dijete joj neće dobiti zaušnjake pa shodno tome neće morati opet izostati s posla. A bit će i manje improvizatorskih kritičkih sulica s TV dnevnika, kakve ponekad znaju odapeti pokoji spikeri-urednici koji ‘misle svojom glavom’.
Za kraj, notorna je činjenica kako je u posljednjih nekoliko godina bez posla ostalo na stotine novinara, zahvaljujući tzv. racionalizaciji poslovanja medijskih kuća, što za posljedicu ima prevladavajuću trivijalizaciju medijskih sadržaja. Prema podacima predsjednika HND-a Zdenka Duke, u posljednje dvije, tri godine udvostručen je broj nezaposlenih novinara, te se računa kako ih je bez posla blizu tisuću.
S obzirom na gospođicu androidku koja razgovijetno čita vijesti i pravodobno klima glavom i sinhronizirano trepće, taj bi se broj uskoro mogao i povećati, a na HTV-u, Novoj TV i sličnima bi mogla porasti ulaganja u stavku ‘modernizacija opreme’.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI