Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
KULTURA
Ivo Glavaš izabran za predsjednika Društva konzervatora Hrvatske

Ivo Glavaš izabran za predsjednika Društva konzervatora Hrvatske

Na izbornoj skupštini Društva konzervatora Hrvatske održanoj 17. lipnja u Zagrebu za novog predsjednika izabran je šibenski konzervator Ivo Glavaš. Na čelu strukovne organizacije zamijenio njenog obnovitelja Dragu Miletića.Ivo Glavaš - Predsjednik Društva konzervatora Hrvatske (3)

Glavaševi potpredsjednici su prof. dr. Marko Špikić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Željko Bistrović iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci. Nova tajnica Društva je konzervatorica Dijana Bolanča, također iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

– Prije svega mi je velika čast biti izabran na čelo strukovne organizacije, a također je i izbor tajnice iz šibenskog odjela priznanje ne samo njoj nego i radu našeg lokalnog kolektiva. Zahvaljujem kolegama na povjerenju. Posebno mi je drago da sam predložen upravo od od strane profesora s odsjeka za povijest umjetnosti Filozovskog fakulteta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta u Rijeci, Marijana Bradanovića i Marka Špikića. Moj cilj je konsolidirati redove društva i umrežiti struku, te se nadam da ću uspjeti organizirati stalni protok informacija, te razmjenu mišljenja i iskustava među hrvatskim konzervatorima. U tom smislu imamo plan ustanoviti godišnje susrete konzevatora, koji je već načelno i usvojen. Namjera nam je u Šibeniku već dogodine organizirati prvi hrvatski kongres konzervatora, kao stručni skup koji će imati i znanstvene pretenzije – kaže Glavaš.

Naglašava kako bi kroz takvu razmjenu znanja i iskustava hrvatski konzervatori trebali podići i ujednačiti stručne standarde, razvijati radnu etiku, te unutar stručne zajednice uspostaviti mehanizme koji će uočavati i prepoznavati probleme, pa i reagirati prije nego se oni pojave, umjesto da se konzervatori pojavljuju tek kada treba zbrojiti štete ili reagirati vatrogasnim mjerama.

Glavaš ističe i važnost suradnje s Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, koje bi, po njegovom mišljenju, trebala djelovati, ne kao državna služba, već kao javni servis.

– Očekujemo prijedlog novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Kao struka, pratit ćemo i uključiti se u javnu raspravu kako bi bila izabrana najbolja rješenja – rekao je Glavaš.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI