Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
Ivan Pernar: Deložacija obitelji Mišković bila je protuzakonita i zapravo nije ni provedena

Ivan Pernar:
Deložacija obitelji Mišković bila je protuzakonita i zapravo nije ni provedena

O deložaciji osmeročlane obitelji Mišković iz kuće u Potkonju kraj Knina, provedenoj zbog neplaćanja alimentacije za nepriznatu vanbračnu kćer, priopćenjem se oglasila Udruga Živi zid, koja je u petak pokušala spriječiti provedbu odluke suda. Aktivist Ivan Pernar tvrdi da je laž da je policija postupala temeljem naloga suda, budući im sud zasigurno nije dao nalog za provalu u kuću.

Aktivist Živog zida Ivan Pernar među prvima je utrpan u 'maricu'. Tvrdi da deložacija zapravo nije ni provedena i da je sila korištena uzalud (Foto: H. Pavić)

Aktivist Živog zida Ivan Pernar među prvima je utrpan u ‘maricu’. Tvrdi da deložacija zapravo nije ni provedena i da je sila korištena uzalud (Foto: H. Pavić)

– Ovom prilikom želimo ukazati na laži koje servira MUP-ova glasnogovornica. Naime, u priopćenju za medije ona govori među ostalim o tome da su ‘tijekom cijelog postupanja 23 osobe sprječavale sudskog ovršitelja u provođenju službene radnje‘, te da su ‘navedene osobe u starosti od 14 – 42 godine dovedene u službene prostorije Policijske postaje Knin‘.

Da se radi o laži lako je dokazati uvidom u obavijest o počinjenju prekršaja koju je ovršenik Dragan Mišković dobio u 20 sati u prostorijama PP Knin prilikom dovršenja prekršajne obrade. Naime, Mišković ima ‘samo’ 20 godina više (62) od najstarijeg uhićenog prema policijskom izvješću (42). Uhićenje (lišavanje slobode) starice od 92 godine također je promaklo Marici Kosor iako nije promaklo cjelokupnoj javnosti. I ona je puno starija (više nego duplo) od najstarije osobe koja je sprječavala sudskog ovršitelja Željka Baturinu u obavljanju posla kojeg je izveo vrlo nestručno.

Naime, sama deložacija bila je protuzakonita jer nisu bili ispunjeni svi uvjeti za nju budući da ovrhovoditelj i njegova pravna – odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš nisu osigurali ‘bravara radi izmjene brave na vratima‘ i ‘prijevoz za ovršenikove stvari‘, kao što je bilo zatraženo na zaključku o deložaciji. Problem odsutnosti bravara rješen je na bizaran način, umjesto da bravar ‘finom mehanikom’ izbuši cilindar i na taj način otvori vrata policija je vrata doslovce razvalila iako im to nije u opisu posla. Tim činom zapravo je poslana poruka javnosti da bravar u biti nije nužan na deložaciji budući ga policija može zamjeniti koristeći ‘grubu mehaniku’. Također, postavlja se pitanje je li policija pri deložaciji asistirala sudskom ovršitelju ili ovrhovoditelju. Budući je policija obavljala posao koji nije u njenoj nadležnosti očita postaje još jedna laž – ona da je policija postupala temeljem naloga suda, budući im sud zasigurno
nije dao nalog za provalu u kuću. Da je imala nalog za provalu, prisutnost bravara ne bi bila potrebna niti bi ju sud tražio. Međutim, iako je ‘zamjenila bravara’ posao fizičkih radnika policija ipak nije htjela raditi pa se pojavio problem – Kako iznijeti stvari iz
kuće?  Budući se ni odvjetnica nije htjela prihvatiti tog posla deložaciju nije bilo moguće provesti pa je odvjetnica dala obitelji da još 30 dana živi u svom domu te ih tim činom zapravo vratila nazad u posjed. Samim time, deložacija zapravo nije niti provedena čime je došlo do ponavljanja slučaja Vukić iz Zadra. Naime, i tamo je 2012. došlo do nasilnog uhićenja naših aktivista da bi potom Vukići bili vraćeni nazad u posjed u kojem i dan danas žive jer ovrhovoditelj nije ispunio uvjete za provođenje ovrhe.  Samim time, postavlja se pitanje koji je bio smisao korištenja interventne policije i tolike sile nad mirnim građanima? Mi smatramo nikakav, s napomenom da je po našoj procjeni uhićeno bili najmanje 35-ero građana – stoji u priopćenju koje potpisuje aktivist Živog zida Ivan Pernar.

'Da je policija imala nalog za provalu, prisutnost bravara ne bi bila potrebna niti bi ju sud tražio', kaže Ivan Pernar (Foto: Živi zid)

‘Da je policija imala nalog za provalu,
prisutnost bravara ne bi bila potrebna niti bi ju sud tražio’, kaže Ivan Pernar (Foto: Živi zid)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI