Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Turistička zona Jazina

HDZ traži javnu raspravu i referendum o Jazini

Turistička zona Jazina

Vijećnici HDZ-a iz Općinskog vijeća Općine Tisno, koji su napustili sjednicu vijeća kada se odlučivalo o prodaji 64.000 četvornih metara terena u turističkoj zoni Prisliga – Jazina, o prodaji su se oglasili priopćenjem za javnost i zahtijevaju javnu raspravu i eventualno referendum o toj odluci.

jazina-nacrt

–  Koristimo priliku da se putem ovog priopćenja javno očitujemo o činjenicama vezanim za projekt prodaje zemljišta na području Jazine u Tisnom, točnije o Odluci o prodaji navedenog zemljišta. Odluka koja je donesena na općinskom vijeću ima niz nedostataka pa tako u njoj nigdje nije navedeno kako će taj turistički kompleks izgledati, koliko će imati hotelskih ležaja, a koliko vila koje realno ne donose nikakav napredak u vidu zarade i zapošljavanja lokalnog stanovništva.

Nadalje, ostavlja se mogućnost da se na zahtjev investitora mijenja UPU Jazine, iako smo na osnovu tog dokumenta i dobili zemljište u vlasništvo, pa bi ovakva odredba Odluke o prodaji praktički mogla značiti i izigravanje Ministarstva koje nam je zemljište dodijelilo.

Također, Općina Tisno se Odlukom o prodaji Jazine obvezuje sudjelovati u postupku u kojem bi investitor dobio koncesiju na plažu, što je izvan svake pameti jer općina ne sudjeluje u dodjeli koncesije na plažu. Istom Odlukom, načelniku općine se ostavlja mogućnost odobrenja građevinskih radova investitoru za vrijeme turističke sezone, pa ukoliko se to uistinu i dogodi, Tišnjani se na pet godina, koliko će trajati izgradnja, mogu pozdraviti s turizmom, jer tko bi se normalan kupao na plaži iznad koje caruju bageri.

U startu je naglašavano kako će prednost imati investitori koji bi razvijali zdravstveni turizam, a u ovoj Odluci se kod bodovanja investiranje u zdravstveni turizam boduje s najmanjim brojem bodova u usporedbi sa cijenom i kategorizacijom investicije.

I na kraju općina Tisno u ovoj Odluci navodi kako će se investitor koji uloži u infrastrukturu prodanog zemljišta osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa u tom iznosu, što je posve neprihvatljivo određivati već u startu odričući se pri tom velikog iznosa novca koji nam kao općini pripada.

Glede svega navedenog mišljenja smo kako ova Odluka o prodaji ne služi interesima Tisnog i Tišnjanima jer uz navedene nedostatke Odluke o prodaji, općinska vlast u ovom trenutku nema baš nikakvu razvojnu viziju ulaganja novca dobivenog prodajom Jazine.

Također,Tisno će ovom prodajom izgubiti plažu koja je simbol Tisnog i osnovni turistički resurs,a da nam nitko od pripadnika aktualne vlasti nije znao odgovoriti na pitanje gdje ćemo dobiti zamjenu za tu plažu i kada će se ona početi uređivati.

S obzirom da je Odluka o prodaji donesena stihijski, vjerojatno isključivo radi što bržeg pokrivanja popriličnog minusa u općinskoj blagajni, svi oporbeni vijećnici će zatražiti održavanje javne rasprave i eventualno referenduma o ovoj Odluci o prodaji jer smatramo da je neprihvatljivo da o interesima Tisnog odluče tek tri Tišnjanina svojom podignutom rukom u općinskom vijeću. Tek nakon provedene rasprave u kojoj će sudjelovati mještani, ukoliko dobijemo odgovore na pitanja na koje ćemo razvojne projekte potrošiti novac dobiven prodajom te gdje ćemo i kada početi uređivati novu plažu, bit ćemo spremni podržati ovu ideju prodaje – stoji u priopćenju koje potpisuju vijećnici Općinskog vijeća Općine Tisno i članovi općinskog odbora HDZ-a Nevijo Bilan, Zoran Bokan, Jelena Obratov i Damir Vodanov.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI