Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
IZDVOJENO
Najmlađa osoba koja je privedena imala je 14 godina, a najstarija 42. Katica Krištović, stara 92 godine, uspjela je pobjeći (Foto H. Pavić)

Deložacija u Potkonju:
Privedena 23 aktivista Živog zida, 92-godišnja baka uspjela izmaći

Najmlađa osoba koja je privedena imala je 14 godina, a najstarija 42. Katica Krištović, stara 92 godine, uspjela je pobjeći (Foto H. Pavić)

U Potkonju kraj Knina u petak je provedena jedna od najbrutalnijih deložacija ikad u Hrvatskoj. Po ovršnom rješenju Općinskog suda u Kninu iz obiteljske kuće deložirana je osmeročlana obitelj Dragana Miškovića (62), u korist njegove vanbračne kćeri koju nikad nije priznao ni za nju plaćao alimentaciju.

Najmlađa osoba koja je privedena imala je 14 godina, a najstarija 42. Katica Krištović, stara 92 godine, uspjela je pobjeći (Foto H. Pavić)

Baka Katica, majka Dragana Miškovića stara 92 godine, uspjela je izmigoljiti iz ruku policajaca i pobjeći u susjedovo dvorište (Foto H. Pavić)

 

U obranu obitelji Mišković stala je Udruga ‘Živi zid’. Njih 60-ak od ranog jutra čuvalo je kuću, ali bezuspješno.  Temeljna i interventna policija bila je brojčano nadmoćnija.  Deložacija je bila zakazana za 12 sati. Pripadnici Živog zida sjeli su ispred kuće i skandirali. Oglušili su se na zapovjedi policajaca i oni su ih počeli odvlačiti i nositi u ‘marice’. Aktivista Ivana Pernara u maricu su strpali među prvima. Neki su se razišli, a 23 ih je odvedeno u postaju. Najmlađa osoba koja je privedena imala je 14 godina, a najstarija 42. Katicu Krištović (92), majku ovršenika Dragana Miškovića, također su uzeli za noge i ruke i odnijeli je do marice. Dok su se policajci, s obzirom na njene 92 godine, premišljali hoće li je ili neće privesti u postaju, ona im se izmigoljila iz ruku i pobjegla u susjedovo dvorište, od kuda je nastavila ‘častiti’ policiju i pravnu državu. Nešto prije 16 sati policajci su razvalili vrata, izvukli Dragana Miškovića, njegovu suprugu Ljubicu i aktivista Živog zida Jakova Pericu koji su se bili zabarikadirali. Popisana je zatečena imovina i na vratima su promijenjene brave, a stigli su i socijalni radnici. U kući je s Draganom i majkom Ljubicom deložaciju čekalo četvero od ukupno šestero njihove djece. Troje ih je privedeno, a samo najmlađa 14-godišnja kći je izbjegla maricu.

Katica Krištović (92), majka Dragana Miškovića: ‘Nikad nije napravljena DNK analiza. Da je to njegovo dijete, on bi je priznao, brinuo se o njoj i plaćao bi sve što treba. Ovako, opljačkali su ga uz pomoć suda i policije. Sramota!’

Ljiljana Marović Pirš, odvjetnica Žakline Lovrenović: ‘Ovi aktivisti iz Živog zida i novinari ne bi bili ovdje da znaju što se uistinu događa. Radi se o tome da je još 1985. godine na sudu u Travniku utvrđeno da je Mišković otac moje klijentice. Tada se to radilo analizom krvi i s 88-postotnom sigurnošću je utvrđeno da joj je on otac. Nikad se nije brinuo za svoje dijete ni plaćao alimentaciju, a moja klijentica, koja sada ima 30 godina, već duže od 12 godina sudom pokušava ostvariti svoja dječja prava. Iako poriče da je otac, Dragan Mišković već godinama izbjegava DNK analizu.’

Sudski ovršitelj Željko Baturina: Ovo je sad samo uvođenje u posjed. Već četiri godine Žaklina Lovrenović upisana je kao vlasnica kuće. Nakon pravomoćnosti ovršnog rješenja suvišno je više raspravljati o tome jeli tko kome otac.

Dragan Mišković: Ništa još nije gotovo! Žalio sam se Vrhovnom sudu, a žalit ću se i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Deložacija u Potkonju (Foto H. Pavić) 027

Policija o intervenciji

Danas, 27. lipnja, s početkom u 12 sati, policijski službenici su temeljm zahtjeva Općinskog suda u Kninu pružili pomoć sudskomovršitelju pri iseljenju ovršenika u Kninu, a sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Na mjestu događaja policijski su službenici zatekli veći broj osoba koji su izražavali svoje negodovanje, a tijekom cijelog postupanja 23 osobe su sprječavale sudskog ovršitelja u provođenju službene radnje. Nakon što su se nazočne osobe oglušile na upozorenje i naredbe policije da se mirno raziđu, kako bi se službena radnja mogla provesti, isti su nastavili sa sprječavanjem provođenje službene radnje. Tom prilikom policijski su službenici, zbog pružanja pasivnog otpora, uporabili najblaži oblik sredstva prisile (tjelesnu snagu), a kako bi se omogućilo provođenje službene radnje. Navedene osobe u starosti od 14 – 42 godine su dovedene u službene prostorije Policijske postaje Knin, gdje im je ponuđena i jednoj od njih, 27-godišnjakinji koja nije imala vidljivih ozljeda, je na vlastiti zahtjev pružena hitna medicinska pomoć. Nad dovedenim osobama se provodi kriminalističko istraživanje na okolnosti prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – stoji u priopćenju PU Šibensko-kninske koje potpisuje glasnogovornica Marica Kosor.

[wzslider]

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI