Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO
Dani kada se otvaraju vrata: udruge su lani zaposlile najmanje 10 tisuća nezaposlenih!

Dani kada se otvaraju vrata:
udruge su lani zaposlile najmanje 10 tisuća nezaposlenih!

dani udruga

– Gotovo 400 udruga širom Hrvatske otvorit će od 5. do 7. lipnja svoja vrata građanima kako bi im približili svoje programe i aktivnosti. U okolnostima teških poplava koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje, ovogodišnji Dani otvorenih vrata udruga prilika su da se dodatno osnaži solidarnost i povjerenje u lokalnim zajednicama i podsjeti na važnu ulogu koju udruge imaju u povezivanju građana u rješavanju problema i stvaranju mreža uzajamne podrške – kaže Luka Kevešević, stručni savjetnik u Odjelu za financijsko upravljanje i osiguranje kvalitete Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (UZUVRH).

Na Danima otvorenih vrata građani će, uz niz aktivnosti povezanih s prikupljanjem pomoći ugroženim područjima, moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te upoznavanju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Svi građani koji posjete udruge tijekom Dana otvorenih vrata moći će preuzeti i ispuniti prigodnu „putovnicu“ te osvojiti nagrade. Program aktivnosti udruga širom Hrvatske dostupan je na www.daniudruga.hr, a ovdje možete  pogledati i video o ovoj manifestaciji.

Milijun i pol volonterskih sati

 

Kako se ističe, građani su zadnjih dana svjedočili silnom potencijalu koji leži u organiziranom radu volontera Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, Saveza izviđača Hrvatske, Mreže volonterskih centara, dobrovoljnih vatrogasnih društva i čitavog niza udruga koje svakodnevno daju svoj doprinos jačanju društvenog kapitala.
– Iako stvarni broj organiziranih, ali i samoinicijativnih volonterskih aktivnosti nije moguće u potpunosti mjeriti, podatak o 25 tisuća volontera i više od milijun i pol volonterskih sati koje su udruge evidentirale u 2013. godini pokazuje nam da smo društvo koje prepoznaje istinske ljudske vrijednosti i da smo spremni dati svoj doprinos izgradnji zajednice jednakih mogućnosti za sve. Svijest o vrijednosti društveno korisnih programa koje udruge provode stalno raste, što pokazuje i podatak da su u 2013. godini građani udrugama donirali gotovo 50 milijuna kuna, a donacije poslovnog sektora udrugama u prošloj su godini narasle na skoro 263 milijuna kuna – ističe Kevešević iz UZUVRH-a.

Udruge uprihodovale 4,4 milijarde kuna (!)

Udruge sve više postaju i važan ekonomski čimbenik u Hrvatskoj, a sve veći broj mladih, stručnih kadrova prepoznaje udruge i kao poželjnu karijernu opciju. Samo u 2013. godini udruge su zapošljavale oko 10.000 osoba, a prošlogodišnji prihodi udruga iznosili su 4,4 milijarde kuna. Udio članarina u tim prihodima iznosi skoro 460 milijuna kuna što ukazuje na iznimno veliki broj građana, ali i pravnih osoba, koje svojim članstvom daju doprinos održivosti rada udruga.
Dodatnom jačanju povjerenja građana u djelovanje ovog najbrojnijeg oblika organiziranog civilnog društva svakako će pridonijeti i očekivano skoro usvajanje novog Zakona o udrugama, ali i Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, nakon čega će šira javnost imati uvid u financijska izvješća o radu svih udruga, kako misle u UZUVRH-u.
Valja se nadati kako spomenuti zakon neće ugroziti male udruge koje su najveći nositelj gore naznačenih pozitivnih kretanja, a da će se dužna pažnja usmjeriti na neke veće udruge (sportske klubove i sl.) koje su na neki način debelo koristile status udruge radi szjecanja profita i izbjegavanja nekih poreznih i drugih obveza kakve bi imale da su u nekom drugačijem pravnom statusu.

Novi Zakon: nemojte zbog kukolja spaliti žito

Ineče, na tu problematiku su ui veljači ove godine upozorile brojne udruge otovreniom pismom naslovljenim ‘Hoće li Ministarstvo financija zbog kukolja spaliti žito?’. (vidi tekst na TRIS-u)
Stotinjak hrvatskih udruga, zadruga, zaklada i ostalih ustanova koje po svojoj definiciji ne ostvaruju dobit reagirale su na dijelove aktualnog Prijedloga Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija kojeg je priredilo Ministarstvo financija. Premda  potpisnici podržavaju uvođenje reda i zakona u svačije financijsko poslovanje, opet se pribojavaju da će zbog ‘velikih’, na koje je spomenuti prijedlog Zakona prvenstveno usmjeren, kao nedužne žrtve zbog zadovoljavanja predviđenih zakonskih odredbi stradati brojne ‘male’ udruge koje zapravo imaju veliki značaj i nezamjenjivu ulogu u društvenom životu.
– Hoće li država zbog lopova kazniti poštenjačine? – postavljeno je pitanje.

VEZANE VIJESTI