Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Dan državnosti Republike Hrvatske: Vlada i dalje računa na vaše strpljenje i razumijevanje

Dan državnosti Republike Hrvatske:
Vlada i dalje računa na vaše strpljenje i razumijevanje

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika.

Hrvatska-zastava-1024x409Predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Republike dr. Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović na Dan državnosti na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj polažu zajednički vijenac i pale svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – zid boli, zatim kod Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Navečer će nazočiti svečanom koncertu Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radio-televizije u Hrvatskom narodnom kazalištu.

– Tog 25. lipnja 1991. godine Hrvatska je odlučila ići prema slobodi i neovisnosti. Na taj dan prije 23 godine u Hrvatskom saboru odlučivalo se o sudbini i budućnosti hrvatskog naroda koji je već tada bio suočen s prijetnjama okupacijom njezinih vjekovnih teritorija.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske Sabor je izrazio legitimnu i plebiscitom utvrđenu želju hrvatskih građana da krenu vlastitim putem, u vlastitoj državi, demokratskoj i slobodnoj. Oduševljenje, polet i vjera u budućnost tih dana osjećali su se na svakom koraku.

Hrvatska je već nekoliko godina suočena s dubokom ekonomskom krizom koja je djelomice izazvana i nekim lošim gospodarskim odlukama, a u društvu su zavladali umor i malodušnost.

Svečanim obilježavanjem Dana državnosti prisjećamo se snage i odlučnosti te vjere u vlastite snage koji su nas nosili u tim teškim i izazovnim vremenima. Hrvatski narod se tada doslovce borio za vlastiti život i opstanak. I u toj borbi je pobijedio. To povijesno iskustvo nadahnjuje nas i danas.

Svim građanima Hrvatske želim stoga da nam obljetnica Dana državnosti učvrsti vjeru u budućnost te da ovaj praznik hrvatske demokracije i slobode provedu u vedrom raspoloženju – stoji u poruci građanima predsjednika Sabora Josipa Leke.

Blagdan su građanima čestitali i predsjednik i premijer. – Svi koji vole Hrvatsku, u zemlji i inozemstvu, radom, kreativnošću, poduzetništvom i zalaganjem, doprinose i napretku naše zajedničke domovine. Učinimo sve da pobijedimo ovu gospodarsku krizu koja je toliko siromaštvom okovala zemlju i mnogim ljudima ugrozila egzistenciju – stoji, među ostalim, u čestitci dr. Ive Josipovića,  koji je čestitajući naš veliki državni praznik zaželio svim našim građankama i građanima da uvijek budu s razlogom ponosni na svoju Domovinu – zemlju slobode, demokracije i prosperiteta,

Premijer Milanović je čestitajući blagdan od građana zatražio još malo strpljenja. – Gospodarska situacija i dalje je nezavidna, no napokon bilježimo prve, blage, ali važne naznake poboljšanja. Upravo zato i dalje računamo na vaše strpljenje i razumijevanje kako bismo dovršili željeni preobražaj naše domovine, a ona bila dostojna položenih života branitelja i patnji stradalnika. Da bude onakva kakvu su sanjale generacije, kakvu napokon, nakon tolikih lišavanja, zaslužujemo. Svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske, od srca čestitam Dan državnosti – navodi u čestitci Milanović.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI