Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA
Srima, snimila: J. Klisović

Ciklona “Gracija” potjerala kupače sa plaža, lomila stabla, potopila više brodica…

Srima, snimila: J. Klisović

Nevrijeme koje je u srijedu zahvatilo gotovo cijelu Hrvatsku nanijelo je velike štete stanovništvu koje će danima  sanirati poplavljene podrume i prizemlja kuća, obale i ulice. U unutrašnjem dijelu zemlje padala je velika kiša, mjestimično praćena tučom, a na obalnom dijelu minimeteorološki tsunami pogodili su  područja Korčule, Rijeke Dubrovačke i Hvara. Tsunami je u Starom Gradu na Hvaru bio visok oko 2 metra, a nešto manji, oko 1,5metar, ali silovitiji, zahvatio je uvalu Vela Luke.

Srima, snimila: J. Klisović

Srima, snimila: J. Klisović

Na području Istre, kako je napisao meteorolog Rade Popadić iz Crometeo tima, ciklona je donijela velike oborine i famozni shelf cloud koji se pojavio kod Umaga. Bilo je i grmljavinskih pljuskova, grmljavinskog nevremena, jakog vjetra, puno padalina…

snimila: J.K.

Šibensko područje dva je dana zaredom bilo najtoplije u Hrvatskoj. U utorak je izmjereno visokih 32 stupnja C, a u srijedu kada je u cijeloj zemlji temperatura drastično opala, izmjereno je 29 stupnjeva.

snimila: J.K.

U srijedu je na šibenskom području i more zadržalo toplinu, međutim plaže su zbog nevremena opsustjele. Ciklona Gracija potjerala je goste sa plaža ali i nautičare koji su svoja plovila privezali uz rive ili uz plutajuća sidrišta u uvalama.

snimila:J.K.Snažni naleti vjetra koji je dizao visoke valove na šibenskom je području pružao spektakularne slike u kojima su gosti uživali iz skrivenih kutaka uz obalu, a oni hrabriji upustili su se i u igru s valovima. Brza izmjena sunčanog i oblačnog vrmena na moru se odražavala u velikom spektru boja, a jaki valovi povlačili su pijesak i šljunak sa plaže i ponovo ga s valovima vraćali na staro mjesto.

snimila. J.K.

Jaki vjetar slomio je i nekoliko velikih grana tamarisa uz obalu Srime gdje je potopljeno više mulića i malih brodica.

snimila: J.K.

Meteorolozi Crometeo tima za četvrtak su najavili poboljšanje vremenskih prilika, točnije najavili su pretežito sunčano vrijeme uz nešto naoblake što bi na plaže moglo vratiti i kupače.

snimila: J.K.Puhat će slaba bura, a popodne i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura mogla bi se popeti i do 28 stupnjeva C.


VEZANE VIJESTI