Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
UKRATKO
Zelena akcija i Greenpeace o Plominu C: Ugovor bi bio štetan za građane Hrvatske

Zelena akcija i Greenpeace o Plominu C:
Ugovor bi bio štetan za građane Hrvatske

Osnovana je pretpostavka da su navedeni uvjeti u suprotnosti s pravilima EU, da predstavljaju izglednu prepreku realizaciji TE „Plomin C“ te da bi sklapanje takvog ugovora bilo štetno za građane Hrvatske, tvrdi se.
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

Povodom planiranog završetka natječaja za izgradnju termoelektrane (TE) „Plomin C“, Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska pozivaju  na sudjelovanje na javnoj tribini Ekonomski aspekti TE „Plomin C“ koju će biti održana u ponedjeljak 05. svibnja u 11:00 sati u Klubu Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb.

– U posjedu smo pretkvalifikacijskog dokumenta kojeg je HEP koristio u ljeto 2012. tražeći tvrtke koje imaju interes za ulaganje u TE „Plomin C“. Navedeni dokument sadrži sporne odredbe o uvjetima koje je HEP spreman ponuditi budućem vlasniku Plomina C. Osnovana je pretpostavka da su navedeni uvjeti u suprotnosti s pravilima EU, da predstavljaju izglednu prepreku realizaciji TE „Plomin C“ te da bi sklapanje takvog ugovora bilo štetno za građane Hrvatske. Zbog toga smo naručili izradu neovisne pravne analizu koja je potvrdila našu pretpostavku. Navedena pravna analiza bit će prezentirana na tribini, a njen sažetak javno objavljen. Na tribinu smo pozvali i predstavnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva kako bi govorili o poslovnom modelu izgradnje i rada ove TE, o najvažnijim elementima planiranog ugovora sa strateškim partnerom, o cijeni proizvodnje električne energije iz TE „Plomin C“ te o usklađenosti ovog projekta s ciljevima EU o smanjenju emisija stakleničkih plinova. Potvrdu dolaska predstavnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva očekujemo. Na tribini će sudjelovati sljedeći predviđeni uvodni izlagači: Robert Pašičko, stručnjak za razvoj projekata, UNDP,  predstavnik HEP-a (očekujemo potvrdu), predstavnik Ministarstva gospodarstva (očekujemo potvrdu), Zoran Tomić, Greenpeace Hrvatska i  Bernard Ivčić, Zelena akcija – obavještavaju iz Zelene akcije.

Protiv gradnje te termolektrane je bilo priređeno više prosvjednih akcija, no bez nekog osobitog učinka. Više OVDJE.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI