Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
KULTURA
Dubrovnik odozgo

Zbog golf loptica i ignorancije, UNESCO bi izbrisao Dubrovnik sa svojega spiska?

Dubrovnik odozgo

800px-Dubrovnik_sa_Križa

Dubrovnik je ‘Biser Jadrana’, smješten je na dalmatinskoj obali, sačuvao je prekrasne gotičke, barokne i renesansne crkve, palače, samostane i fontane – nježno Dubrovniku tepa UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda koja se bavi evidentiranjem  svjetske kulturne baštine, na svojim internetskim stranicama (vidi ovdje).

  Ista organizacija koja je još 1979. godine prepoznala dubrovačke kulturne vrijednost i uvrstila i rad na popis najvažnijih svjetskih kulturnih spomenika, sada bi ga s te liste mogla I prebrisati, kako se upozorava. Naime, portal Index.hr objavio je dokumente iz radnih materijala za skorašnji desetodnevnu  UNESCO-vu konferenciju na kojoj će s raspravljati o svjetskoj baštini i njezinoj zaštiti, a koja će se održati u Dohi (Katar) od 15 do 25. lipnja ove godine. (vidi link).
Među opsežnom dokumentacijom može se pronaći i dio koji se odnosi na Dubrovnik, a na kojem to tijelo upućuje ozbiljne primjedbe vlastima  i  mjerodavnim službama u Dubrovniku i  Hrvatskoj, ističući kako im nisu dostavili podatke i potrebne studije o utjecaju nekih projekata za koje se drži kako bi mogli ugroziti  spomenike koji imaju svjetski značaj.  Čini se kako je riječ o projektima gradnje golf igrališta i luksuznih apartmana na brdu Srđ iznad Dubrovnika, te projektu gradnje na dubrovačkom predjelu  Bosanke.

Tresla se brda (Srđ), rodio se miš (golf)

Kako je mnogima poznato, veliki broj žitelja  Dubrovnika i šira hrvatska javnost usprotivili su projektima  ‘golfizacije i apartmanizacije’ Dubrovnika, osnovana je građanska inicijativa Srđ je naš, bilo je prosvjeda, performansa, potegao se i referendum…  no uzalud – projekt je dobio tzv. zeleno svjetlo svih mjerodavnih službi.Tresla su se brda oko Srđa. no rodio se miš, tj. projekt se nastavlja u smjeru golf rupa.
800px-Walls_of_Dubrovnik
Štoviše, hrvatska javnost je mogla svjedočiti snažnom lobiranju visokih dužnosnika Vlade RH, ministara, gradonačelnika I sličnih, koji su se otvoreno zalagali za spomenuti projekt. U tome su se sadašnje vlasti složile s prijašnjim HDZ-ovim, pa je i iz tog slučaja mnogima postalo jasno kako predstavnici naoko raznorodnih političkih opcija i  tzv. politički rivali zapravo – pušu u isti rog, kako se to zna reći.
A bilo je to pak i jasnije kada je na dan održavanja referenduma o Srđu jedan naš dnevni list na naslovnici i udarnim stranicama objavio –  intervju s predstavnicom spomenutih tzv. investotora.  No što to kažu u UNESCO-u?

 UNESCO: Radovi s nepovratnim utjecajem na Dubrovnik

– Državne vlasti nisu  nam dale podatke vezane uz izgradnju i činjenice i o tome kakav bi to moglo imati utjecaj na zaštićena područja Dubrovnika. Prema dokumentaciji koju smo uspjeli prikupiti došli smo do saznanja kako bi upravo najavljeni radovi mogli imati nepovratni utjecaj na dijelove Dubrovnika koje smo zaštitili – među ostalim stoji u toj UNESCO-ovoj arhivi.

800px-View_Dubrovnik-2

Nakon toga se brže-bolje o ovom slučaju oglasilo i Ministarstvo kultre i to u sinoćnjom kasnom dnevniku na HTV-u, a u kojem su se ogradili od konkretnijeg odgovora, sa čudesnim obrazloženjem vezanim uz činjenicu kako su u nedjelju  izbori za Europski parlament.
–  “MINISTARSTVO kulture na vrijeme je dostavilo sve tražene dokumente propisane zakonom. U postupku ocjenjivanja projekata konzervatori su, dapače, smanjili gabarite građevina tako da ne bi narušavali kulturni krajolik i zaštićenu kulturnu baštinu. O drugim aspektima koji zadiru u sferu političkog, a tekst na portalu Index.hr ima samo takvu pozadinu, možemo raspravljati kad završe izbori za Europski parlament” – stajalo je među ostalim u tom priopćenju.

U raskoraku između UNESCO-a i UNESCO-a

A možda će o ovome mjerodavni moći raspravljati I na međunarodnoje konferenciji vrlo aktualnog naziva e Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014., koja će se održati u Zagrebu i Krapini 26. i 27. svibnja 2014. godine uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i to njegova Povjerenstva za UNESCO.
Kako se ističe, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO je na konferenciju pozvalo ravnateljicu odjela za kulturu UNESCO-ovog Ureda u Veneciji,  Veronique Dauge, koja će pričati o UNESCO-ovim naporima u zaštiti kulturne baštine te drugim područjima djelovanja UNESCO-a. Glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO,  Rut Carek će ukratko predstaviti UNESCO-ove konvencije iz područja kulturne baštine, dok će Branka Pintarić iz Uprave za zaštitu kulturne baštine govoriti o zaštiti sakralne kulturne baštine.
– Pored ranijeg članstva u mnogim UNESCO-ovim tijelima i međunarodnim odborima, Republika Hrvatska je u studenom 2013. također postala članicom UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu- hvale se u nadležnom ministartvu te na kraju ističu kako će ’Republika Hrvatska kroz svoje članstvo u tom prestižnom UNESCO-ovom odboru i nadalje skrbiti o svojoj i svjetskoj baštini  i njezinom očuvanju’.
Čini se kako je ta tvrdnja u određenom raskoraku s aktualnim vijestima iz tog istog UNESCO-a, odnosno da se Hrvatska nalazi između dva UNESCO-a.

VEZANE VIJESTI