Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...

Zapošljavanja u SOA-i:
iz stranke na par dana u obavještajce, pa onda u carinike…

- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...
- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...

– Slušaj dobro: od sutra radiš u carini... (ilustracija)

– U Sigurnosno-obavještajnu agenciju su se zapošljavale osobe koje su padale na sigurnosnog provjeri, a neke su tamo zapošljavane na svega nekoliko dana, kako bi kasnije bili prebačeni na neka druga mjesta u državnoj upravi, mimo javnih natječaja – kažu neki od (ne)očekivanih zaključaka koji su donešeni nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora.

Ti su zaključci donešeni većinom glasova, među kojima nije bilo onih HDZ-ove ‘struje’ u tom Odboru, pa ni glasa predsjednika istog, dr. Miroslava Tuđmana (HDZ). HDZ-ovci u Odboru su  predočili svoje izdvojeno mišljenje o slučaju zapošljavanja u SOA-i u vrijeme dok je njezin ravnatelj bio Tomislav Karamarko, današnji čelnik HDZ-a. No evo najprije službenih zaključaka Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sedam ‘agenata u prolazu’

– Nedvojbeno je utvrđeno u razdoblju od 2006-2008. godine sedam slučajeva, da su u SOA-u primljeni djelatnici samo da bi prešli raditi u druga tijela državne uprave (Min. Financija, Carinska uprava), na samo nekoliko dana (od 1 do 10 dana). U periodu od 2006. do kraja 2008. primljeno je 222 (99 vježbenika) nova djelatnika od ukupno 415 u cijelom nadziranom periodu što iznosi 54%, nakon spajanja POA (Protuobavještajna agencija) i OA (Obavještajna agencija) promijenjena struktura Agencije. Nedvojbeno je utvrđeno neposrednim nadzorom da je u Agenciju u tom periodu bilo prijema  osoba za koju je sigurnosna provjera bila negativna, po nalogu ravnatelja. Time su se izbjegavali javni natječaji za prijem u državnu službu – kaže se u zaključcima koje je donijela radna skupina Odbora u kojoj su, prema dostupnim podacima, trebali sudjelovati Miroslav Tuđman, Igor Dragovan, Tomislav Čuljak, Milorad Batinić, Igor Rađenović, Franko Vidović i Dinko Burić.
U tim se zaključcima navodi i neobičan ali znakovit podatak kako su budući kratkoročni zaposlenici na jednodnevnoj ili tjednoj bazi ‘u samom upitniku za prijem o razlozima prijave u Agenciju stavili do znanja da im je Agencija prolazna stanica, navodeći mjesta koja ih čekaju u Carinskoj upravi kao i osobe koje su ih preporučile, kao i ispisnice iz stranke (HDZ) kao dokaz da nisu politički aktivni’.
Očito je da se su se ‘obavještajci u prolazu’ osjećali toliko sigurni pod okriljem sigurnosne službe da su i u formulare upisivali takve podatke, pretpostavljajući da takvo što nikad neće izaći na vidjelo ispod poklopca tzv. državne tajne. Nadalje, radna skupina saborskog Odbora je u svojem analitičkom zadatku došla i do spoznaje o svojevrsnom rekorderu među obavještajcima koji je u ‘službi’ bio zaposlen – manje od 24 sata.

 Agent na 24 sata

– Za jednog od spornih zaposlenika čak je utvrđeno da je na posao u SOA stupio 09.siječnja 2006., isti dan 09.siječnja 2006. je premješten 10.siječnja 2006. u Ministarstvo financija RH, Carinska služba. Nije radio niti 24 sata u Agenciji. Većina gore navedenih djelatnika ne odgovara obrazovanjem niti stručnom spremom niti potrebama Agencije tada. Svih navedenih sedam djelatnika koji su u Agenciji proveli samo nekoliko dana su prebačeni iz Agencije u Carinsku upravu prema Sporazumu koji su potpisali tadašnji ravnatelj SOA i tadašnji ministar financija – ističe se u zaključcima koje u cijelosti možete pročitati OVDJE.
Umjesto krilatice ‘s faksa na posao’, u ovim bi slučajevima možda vrijedila neka poput  ‘iz stranke u obavještajnu službu, iz službe u carinu’.  Nadalje, ističe se i kako ‘postoji 9 zaposlenika koji su medijski eksponirani što šteti radu Agencije’, no o tomu nema podrobnijih pojašnjenja u ovom zaključku.
– Neposrednim nadzorom je nedvojbeno utvrđeno da je bilo pa čak i takvih primjera da je i izrazito negativna opisna ocjena dobivena u tijeku prijema na kraju proglašena – prolaznom, jer je morao biti primljen zbog političke preporuke visokog dužnosnika. Imajući u vidu sve gore navedene činjenice utvrđene uvidom u manji dio zaposleničkih kartona radna skupina utvrđuje da je zapošljavanje u navedenom periodu bilo nedovoljno transparentno i uglavnom diskrecijske naravi. Na temelju utvrđenih nepravilnosti s pravom se može pretpostaviti da je upravljanje ljudskim potencijalima u nadziranom periodu bilo ispod potrebnih profesionalnih standarda te izražavamo zabrinutost da je i nadalje unutar službe zaposlen dio kadrova ispod potrebne stručno-kvalifikacijske razine što predstavlja ozbiljan izazov i u narednim godinama – zaključuju Odboraši.

 

Ilustracija

Ilustracija

Hadezeovci u Odboru: Nije moguće utvrditi da su kratkotrajna zapošljavanja nezakonita

I, na koncu se u zaključcima ističe kako  je ‘informacija o nezakonitim zapošljavanjima izazvala veliki javni interes’, te ‘u cilju vraćanja povjerenja u rad SOA-e, te kako bi se otklonile prepreke za rad svih nadležnih tijela, Radna skupina predlaže deklasifikaciju svih dokumenata vezanih uz rad ove skupine, a  koji ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost, poglavito onih vezanih uz osobe koji više ne rade u Agenciji’.
Tako neki dosad tajni podaci više ne bi bili tajni. Evo kako na sve ovo pak gledaju članovi HDZ-a u saborskom Odboru, a nakon nalaza Radne skupine.
– Na temelju tih dokumenata nije moguće tvrditi da su tzv. kratkotrajna zapošljavanja i premještaj djelatnika iz SOA u druga tijela državne uprave bila nezakonita. SOA je izvijestila da će svi podaci o slučajevima kojima se bavila i Radna skupina biti proslijeđeni i državnom odvjetništvu na uvid, pa  konačnu odluku o (ne)zakonitosti zapošljavanja u SOA treba prepustiti nadležnim institucijama. Zato Odbor ne bi trebao prejudicirati odluke nadležnih institucija, jer bi se stavovi Odbora mogli tumačiti kao politički pritisak na DORH i/ili sud- kaćže se u zaključku kojeg potpisuju dr. Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak, a kojeg u cijelosti možete pogledati OVDJE.
Umjesto zaključka, evo definicije svrhe krovne hrvatske sigurnosne službe, kojoj je zadaća preveniranje i spriječavanje štetnih utjecaja na našu domovinu, kako onih izvana, tako i onih iznutra. Takvu visokoodgovornu zadaću, dakako, po definiciji mogu obavljati isključivo visoko moralne, obrazovane i osobe s izraženim vještinama. No, nasuprot tome, pokazalo se kroz povijest kako je za to dovoljna i plastična stranačka iskaznica.

 

Sigurnosno obavještajna agencija (ni)je agencija za zapošljavanje

 

_SOA-znak– Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je središnje državno tijelo Republike Hrvatske odgovorno za prikupljanje, analizu, obradu i ocjenu podataka koji su od značaja za nacionalnu sigurnost, sa svrhom otkrivanja i sprječavanja radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske, nasilnom rušenju ustroja državne vlasti, ugrožavanju Ustavom Republike Hrvatske i zakonima utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda te osnova gospodarskog sustava Republike Hrvatske – ističe se.
Ako se netko doista prepoznaje kao potencijalni djelatnik u SOA-i , može se javiti na oglas za posao (vidi OVDJE ) koji je na neki način stalno otvoren na mrežnim stranicama hrvatske agencije, premda SOA nije agencija za zapošljavanje, kako bi neki mogli zaključiti iz ovog slučaja.
– Za prijam na rad u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA-u) nije obvezan natječaj. Osoba koja se prima na rad u SOA-u mora imati: odgovarajući stupanj obrazovanja, odgovarajuće stručno znanje i iskustvo, odnosno određena stručna sprema i struka, posebne stručne vještine i znanja, posebnu zdravstvenu i psihičku sposobnost te hrvatsko državljanstvo. Osobe koje se primaju na rad u SOA-u moraju ispunjavati i sigurnosne uvjete koji se utvrđuju u postupku sigurnosne provjere. Sigurnosna se provjera provodi uz pristanak (pisanu suglasnost) osobe/kandidata za prijam na rad u SOA-u. Ako kandidat ne pristane na te provjere, ne može zasnovati radni/službenički odnos u SOA-i – vele u SOA-i.
Nigdje se ne spominje stranačka iskaznica.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI