Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
REPORTAŽE
Volontiranje u Tanzaniji: “Stanarinu za život na zemlji plaćamo služeći drugima”

Volontiranje u Tanzaniji:
“Stanarinu za život na zemlji plaćamo služeći drugima”

U sklopu Croatian Travel festivala, koji se od četvrtka do nedjelja održava u Šibeniku, u organizaciji šibenskog Kluba putnika, u subotu je održana radionica o volontiranju  pod nazivom “Stanarinu za život na zemlji plaćamo služeći drugima“ (Ghandi). Predavanje o volontiranju u Tanzaniji održale su volonterke Udruge „Kolajna ljubavi“ Hana Ondej, Antonija Pejaković, a sa njima je bila i volonterka Ivana Kranitz.

Zašto volontirati? Tisuće je razloga za to, a onaj najvažniji nalazi se u srcu svakoga od nas. Pomoći onima koji trebaju pomoć drugih, uistinu je nešto dragocjeno što čovjek može priuštiti sam sebi shvaćajući kako nije sve u materijalnim dobrima i da je puno više ljepote i dobrote sadržano u onom što čovjek osjeti kad na bilo koji način daruje mali djelić sebe.

Afrika, J.K.

Udruga „Kolajna ljubavi“ koju je osnovala i vodi je Ivana Parlov , podigla je 2010.g, u gradu Songea, na jugu Tanzanije, sirotište u kojem je danas 23 djece, a kapacitet je dvostruko veći. Sirotište je posvećeno svetom Anti, a financira se donacijama. Za djecu se brinu volonteri iz Hrvatske. Osim toga, dobrotvori iz Hrvatske kroz projekt „Kumstva“ plaćaju školarinu za preko 1500 djece u ovoj dalekoj i srimošanoj zemlji u kojoj se, u milijunskim brojkama, i danas umire od zaraznih bolesti, ali i od gladi. Za djecu koja su na pragu života ostala bez roditelja, smještaj u sirotištu je došao kao „dar s neba“. Kvalitetan smještaj, hrana i svakodnevna skrb o njima, nešto je što mnoga djeca Afrike mogu samo sanjati. Svima njima je osigurana i nastava na engleskom jeziku, a na njima je jedina obveza učenja kao bi po završetku školovanja osposobljeni mogli zakoračiti u život odrasle osobe.

Volontiranje,snimila. J.K.

U želji da se olakša funakcioniranje sirotišta i osigura stalan izvor prihoda, u sklopu sirotišta je započela gradnja vrtića u kojem će biti mjesta za 150 mališana iz cijele Songee čiji će roditelji plaćati njihov boravak. Tako će se vrtić dobrim dijelom samofinacirati.

Volonterke Hana i Antonija su zainteresiranima za volontiranje u Tanzaniji prenijele svoja iskustva i u kratkim crtama predstavile mogućnosti volontiranja, prava i obveze. Volontirati će se moći minimalno dva mjeseca, dok se ranije moglo i kraće što se nije pokazalo najsretnijim rješenjem.Osim toga, više će se pažnje posvećivati provjeri kandidata, njihovim motivacijama, ciljevima, sposobnostima…

Afrika, J.K.

Udruga „Kolajna ljubavi“ provodi i humanitarnu akciju „Putuj i čini dobro“. Riječ je o humanitarnim, putopisnim predavanjima koja, također imaju za cilj prikupljanje donacija za izgradnju dječjeg vrtića u Songei. Kroz predavanja se zainteresirane žele potaknuti i na odgovorna putovanja, aktiviranje u zajednici i volontiranje, a isto tako, javnost se želi upoznati sa ljepotama drugih zemalja i kultura. „I jedna kuna znači puno,“ moto je Udruge.

Svi zainteresirani za detaljnije uvjete volontiranja (što sve treba znati i kako krenuti na dugi put ) više informacija mogu dobiti u nedjelju  s početkom u 10 sati u klubu Azimut. Volonterke  Udruge “Kolajne ljubavi” uvest će vas u svijet volontiranja, u svakodnevicu sirotišta svetog Ante…

Kako izgleda volontiranje u ovom sirotištu možete pročitati u 5 putopisnih reportaža na portalu Tris, u rubrici Putopisi.

Afrika, J.K.


VEZANE VIJESTI