Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO
U prvom tromjesečju BDP manji za 0,4 %

U prvom tromjesečju BDP manji za 0,4 %

Danas su svi pogledi bili uprti u Državni zavod za statistiku od kojeg se s nestrpljenjem čekala objava prve procjene BDP-a za prvo ovogodišnje tromjesečje. Najave osmorice anketiranih makroekonomista koje je angažirala HINA, pokazale su se dobrim procjenama. Naime, velika većina uglednih makroekonomista predvidjela je daljnji pad  nacionalnog BDP-a za 0,3 posto unatoč ostvarenom rastu industrijske proizvodnje u prva tri mjeseca za 1,5 posto te rastu izvoza od čak 7,9 posto.

Brodosplit

Najnovije analize Državnog zavoda za statistiku govore da je BDP u prvom tromjesečju u padu za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći dopirnos povećanju obujma ostvaren je zahvaljujući izvozu roba, a najveći doprinos smanjenju  „skrivio“ je rast uvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi, najveći dopirnos rastu ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, a najveći doprinos smanjenjuu obujma ostvaren je u djelatnosti građevine.

Gospodarski rezultati iz prvog tromjesečja, očito su bili skromni i nedovoljni za  poboljšanja BDP i za iole pozitivniji ukupni rezultat koji bi u ova turbulentna politička vremena predstavljao pravo osvježenje i “svjetlo na kraju tunela”.

Investicije su u Hrvatskoj i dalje „kamen spoticanja“. Iako je oformljena posebna grupa koju je Vlada RH  zadužila za investicijski sektor kao potporu u rješavanju administartivno-birokratkih barijera, najavljenih investicija i dalje nema. Ako se zna na kakve je sve probleme u realizaciji višemilijunskog projekta u Hrvatskoj doživljavala velika IKEA, onda je jasno da u državnom aparatu već duži niz godina nešto ne “štima”. Na prepreke se nailazi na državnoj, ali i na lokalnoj razini. Čini se kao da su se birokratske snage ujedinile u namjeri da poduzetnicima otežaju bilo kakvo ulaganje.

Turbulentna politička vremena zaogrnuta “plaštom” lošeg gospdasrtva i gospodarenja, utjecala su na osobnu potrošnju, dok je državna potrošnja u prva tri mjeseca ojačala.

Veliki pečat gospodarskom padu  i daje daje sektor građevine koja se uporno ne oporavlja. Statističari su izračunali da je u prva dva mjeseca ove godine građevinski sektor pao za velikih 10 posto.

Da podsjetimo, MMF-ova prognoza za ovu godinu govori o daljnjem padu BDP-a, a oporavak i to onaj blagi, najavili su za 2015.g.

Europska komisija, također je prognozirala ovogodišnji pad hrvatskog gospodarstva za 0,6 posto.

 

 


VEZANE VIJESTI