Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO

Trakavica Linić-Milanović se nastavlja/ Linić:
Milanović laže, znao je za kredit šogorici!

Politički potres izazvan teškim optužbama bivšeg ministra financija Slavka Linića na račun predsjednika Vlade, šefa SDP-a Zorana Milanovića, nastavlja tresti i destabilizirati Hrvatsku koja je i bez toga na koljenima. Linić ne posustaje u svom obračunu, odlučan baciti sve karte na stol, a Milanović se zasad nemušto brani tvrdnjom kako su sve to neistine, kako o kreditima svoje obitelji ništa nije znao. Tko tu zapravo laže: smijenjeni ministar ili premijer koji govori da o kreditu HBOR-a odobrenog 2012. njegovoj šogorici ( bratu)?

Ako je vjerovati Liniću , laže Milanović, čovjek koji voli biti despot, autokrat, eliminira neistomišljenike, koji ne priznaje ni predsjendika države, ni predsjendika Sabora, Ustavni sud, DORH, ministre, čija je filozofija “država to sam ja”,tvrdi bivši ministar financija. Linić je uvjeren da je Milanovićev jedini cilj strpati ga iza rešetaka, jer je o tomu govorio i sa svojim najbližim suradnicima ,tvrdeći da je Slavko Linić kriminalac.

Znao je Milanović i za kredit bivšoj supruzi svoga brata, a uoči smjene Linića, premijer je, kaže, brata i spominjao, zamjerajući pojedinim ministrima nekorektan odnos prema njemu. Doduše, komentirajući sporni kredit čak ni Linić u njemu ne vidi ništa posebno sporno, jer, veli, za mene svaki čovjek koji radi, koji stvara, koji otplaćuje svoje obveze, je netko tko ima pravo dobiti kredite. Dakle, pravi je problem ljestvica kriterija Zorana Milanovića po kojoj netko to može, a netko ne može. -Ako si osoba kojoj ja želim dati, pošalji što god želiš, radi što god hoćeš, ali ako nisi, nemaš pravo ni disati- slikovito će Linić.

Samo oni najodaniji predsjedniku Vlade, poput ministara Gordana Marasa ili Mihaela Zmajlovića, ne vjeruju niti mogu zamisliti da bi njihov šef lagao.

Ali to je tek jedna dimenzija ovog obračuna. Puno teža je ona o možebitnim zloupotrebama obavještajnih službi, o čemu će se, prema obećanju šefa države Ive Josipovića sve znati početkom idućeg tjedna. -Postupak nadzora- kaže Josipović- još nije gotov. To je prvo izvješće gdje je sama SOA rekla što je i kako bilo, a nakon toga sam tražio od Ureda VONS-a izvanredni nadzor.Prema tome- izjavio je predsjednik-  kad se postupak kompletira, javnost će dobiti sve i nema smisla  da se sad ide s parcijalnim informacijama koje će možda i dobiti određenu korekciju.

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade, znala je za sukob Linić- Milanović i za njihovo višemjesečno nekomuniciranje, ali se nadala da će se taj jaz nekako premostiti, a o tome je, kaže, razgovarala s obojicom. Za Linićeve optužbe drži da su više izraz ogorčenosti nego nečeg drugog, a i vidljiva je, smatra, visoka razina Linićeve povrijeđenosti. HNS i dalje podupire Milanovića i spreman je doprinjeti stabilnosti uzdrmane Vlade.

Zanimljivo je da predsjednik Vlade u ovim iznimno teškim okolnostima za njega, zapravo nema što reći, nema što javnosti poručiti. Sve je, kaže već rekao. Najkraćom mogućom obranom: sve su to neistine, i nažalost, Linić provodi što je i obećao, a obećao je da će nas blatiti , toga se drži, i to mi je strašno žao.

Što o tome misle u SDP-u bit će jasno do kraja idućeg tjedna. U srijedu će se sastati Predsjedništvo stranke, a u nedjelju 7.lipnja i Glavni odbor.

 


VEZANE VIJESTI