Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Sutra na izbore za EU parlament: Izaberimo 11 zastupnika koji nešto mogu učiniti za sve nas!

Sutra na izbore za EU parlament:
Izaberimo 11 zastupnika koji nešto mogu učiniti za sve nas!

Sutra, od 7 do 19 sati, diljem Hrvatske građani će moći dati svoj glas za novu postavu hrvatskih europarlamentaraca, njih 11 koji bi nas trebali časno zastupati pet narednih godina u EU parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu. Ovaj put svoju euroreprezentaciju biramo kao punopravna članica Unije, pa je za nadati se makar kojem postotku odaziva više nego prošle godine kada smo zastupnike birali na jednogogodišnji, privremeni mandat. Tada je na izbore izašlo simboličnih 20 posto hrvatskog biračkog tijela, a neke procjene govore da bi u nedjelju, 25. svibnja , svoju građansku dužnost moglo ispuniti njih oko 30 posto. Nije baš ni da je europski prosjek visok, svega 43 posto, ali svakako smo zasad upola lošiji.

Kako bilo, izbor je solidan. Prijavljeno je čak 25 kandidacijskih lista, od čega ih je 18 samostalnih,  a sedam koalicijskih. Dosad smo imali 12, a u puni “pravi” mandat ulazimo s jednim zastupnikom manje. U Europakom parlamentu ukupno sjedi 751 zastupnik iz 28 zemalja članica s oko 500  milijuna stanovnika. Broj zastupnika svake članice proporcionalan je broju stanovnika, a kreće se u rasponu od najmanje šest, koliko ih ima Malta, Luksemburg i Estonija,  do 96 , koliko ih ima Njemačka.

Izborne liste su otvorene, a birači mogu na istom listiću zaokružiti samo listu kojoj daju podršku, ili listu i kandidata s te liste kojemu daju svoj preferencijalni glas, a mogu se odlučiti i samo na svoga preferiranog kandidata. Tko glasa samo za listu, na taj način podupire sve kandidate koji su na njoj,  a lista profitira i kada građani odluče zaokružiti samo jedno odabrano ime s nje. U svakom slučaju, zahvaljujući preferencijalnim glasovima u ovim izborima, više nego inače, građani odlučuju o osobama koje bi nas trebale zastupati u europskom parlamentu.

Prvi rezultati izbora bit će poznati u nedjelju navečer, iza 23 sata.


VEZANE VIJESTI