Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Sukob na “ljevici”: Milanovićevu sudbinu odredit će parlamentarni izbori, a ne Linić ili Picula

Sukob na “ljevici”:
Milanovićevu sudbinu odredit će parlamentarni izbori, a ne Linić ili Picula

Zoran Milanović (Foto H. Pavić) (9)

Nema bolje prilike za unutarstranačke obračune od izbornog poraza. Sve što se guralo pod tepih do izbora, radi viših, stranačkih interesa, odjednom počinje kuljati van, rukavice se ukrštaju, širi se miris krvi, a ovnovi staju na brvno jedan naspram drugoga. Tko će koga? Linić Milanovića ili Milanović (još jednom) Linića? Je li uopće na dnevnom redu tema Milanovićeve smjene, ili je to samo medijska priča? Koliko je realna rasprava o Toninu Piculi kao možebitnom Milanovićevom nasljedniku na čelu SDP-a u ovom trenutku? Rekli bismo, bura u čaši vode, jer je SDP prije stranka oportunista nego revolucionara, a Picula više počašćen preferencijom birača negoli zainteresiran za lidera s Iblerovog trga. Komotna, pobjednička pozicija naprosto mu imponira, ali realno, Picula je klasičan eurobirokrat, školski primjer pravog čovjeka na pravom mjestu.

Teško bi bilo zamisliti Tonina Piculu na dužnosti premijera, a bogme i predsjednika SDP-a. Uostalom, čak i sam kaže da on nije rješenje, ali može biti dio rješenja. Što to znači? U najboljem slučaju, da ne želi preuzeti odgovornost prvog čovjeka stranke, ali je spreman pomoći u eventualnim promjenama na vrhu, jer ih drži prijeko potrebnim. I u tome je u pravu, jer je SDP kao stranka, kao politička opcija, potpuno izgubio identitet i prepoznatljivost. Nažalost, i kredibilitet, vjerodostojnost. Picula obećava povratak korijenima socijaldemokracije. S kim? Tko čini njegov tim za preokret? Radi li se samo o tome da je Picula osnažen izbornim rezultatom pustio glas i oslobodio frustracije koje kod njega već dugo provocira Milanović, ili su njegove ambicije puno veće? Pitanje je i koliko su Piculini interesi kompatibilni s interesima riječke jezgre koja je zaplivala „slobodnim stilom“. Mogu li se naći na istom valu? Teško. Picula je mudriji i umjereniji od riječke „pobunjeničke fronte“ koja već pomalo gubi dah. Konačno, pitanje je i je li Slavko Linić prava osoba oko koje se mogu i trebaju homogenizirati tzv. snage za promjene? Teško. A upravo to je ovog trenutka na djelu, zahvaljujući inicijalnom postizbornom samitu Linićeve riječke baze.

Što nam Slavko ima reći?

slavko linićKao što je i obećao uoči EU-izbora, Slavko Linić je na sjednici ŽO SDP-a u Rijeci svojim kolegama i prijateljima najavio otvoriti dušu i demaskirati  šefa svoje Partije, o čemu je dosad smjerno, iz lojalnosti prema stranci, šutio. U tome, izgleda , ima punu potporu lokalne organizacije. No, nakon rasprave županijskog „kružoka“, Vojko Obersnel i Zlatko Komadina ipak su pokušali spustiti loptu na zemlju i apelirali na pojedince da ne otvaraju nove fronte nego da se suzdrže od međusobnih sukoba radi interesa SDP-a. To se, međutim, očigledno ne odnosi na Slavka Linića jer je i primorsko-goranski SDP-ov dvojac potvrdio da nam Slavko ima štošta za reći, a po prvi put je odlučio staviti sebe ispred stranke i potpuno raščistiti račune s predsjednikom Milanovićem. Do kraja. Pa tko preživi.

Iako Komadina, uplašen vlastitom „hrabrošću“, nakon riječkog sijela reterira, pa o tek začetoj raspravi govori kao staloženoj i odgovornoj, jer su „riječki socijaldemokrati disciplinirani i na umu im je samo red i mir“, očekivanja od Linićevog „velikog razotkrivanja“ imaju efekt tempirane bombe. Bilo bi dobro da se što prije detonira. Ukoliko doista ima eksplozivno punjenje…

Perje i katran…

Perje, dakle, samo što nije prosuto. Tko će ga kupiti, a koga će njime pokriti i u katran uvaljati, vidjet ćemo. Iz dosadašnjeg iskustva znademo da kad Linić zagrmi, mnogi se sklanjaju da ih oluja ne bi pomela. Pitanje je samo ima li Slavko Linić još uvijek kredibilitet za „odlučujuće bitke“, ili je naumio Milanoviću zadati završni udarac svjestan da bi mu ovo mogla biti zadnja prilika. Uskoro, očigledno , neće više biti dio istog političkog kruga ni stvarno, ali ni formalno. Spreman je, očito, za „izlaznu strategiju“iz SDP-a, pa nema razloga da štedi na riječima i kontrolira frekvencije u najavljenom obračunu. Za javni interes itekako je važno koliko će uvjerljivo Linić obraniti sebe (” slučaj Spačva” …), a ne samo kako će diskreditirati Milanovića. Bilo bi, naime, dobro znati da Milanovićev ministar financija nije prešao na tamnu stranu, s druge strane zakona…

A ostali? Najizgledniji scenarij je standardni: nezadovoljnici će s vremenom utihnuti, izvanredna konvencija se neće sazivati, jer kako tvrde brojni SDP-ovci, u Glavnom odboru za to nema“ kritične mase“, a Milanovićeva budućnost ovisit će o ishodu parlamentarnih izbora. Uspije li formirati vladu, ostat će na čelu SDP-a, a ako to ne uspije, odlazi. Trajno. Na političku marginu.


VEZANE VIJESTI