Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
IZDVOJENO
Slijepi čitaju i više nego videće osobe, a neki su još uvijek slijepi na probeme slijepih

Slijepi čitaju i više nego videće osobe, a neki su još uvijek slijepi na probeme slijepih

Kako bi se moglo reći, mnogi odgovorni nisu još uvidjeli stvarne probleme slijepih osoba, odnosno i dalje su donekle slijepi na probleme slijepih, no takvo se stanje, reći će u Udruzi, ipak pomalo mijenja na bolje.

Uručenje čitača za slijepe i slabovidne (Foto H. Pavić) 022

– Možemo slobodno reći da slijepe osobe, što će nekima možda zazvučati malo čudno, čitaju više nego videće osobe. Iskreno govoreći, nije to baš ni tako čudno, jer se slijepa i slabovidna osoba orijentira na ono što joj je dostupno, a ima i više vremena za to, s obzirom na svoje ostale aktivnosti – kazao je Darko Jurić, tajnik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije.

Naime, ravnatelju Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Viliju Lakiću je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Tonći Restović u prisustvu predstavnika  Udruga slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije Jose Bagića (predsjednik), Darka Jurasa (tajnik) i člana Tihomira Jurkovića, uručio specijalizirani uređaj, tzv. reproduktor za slijepe i slabovidne osobe, a koji služi za korištenje zvučnih knjiga.

‘Čitanje nam je jedna od glavnih aktivnosti’

 – Naši prijatelji iz Nacionalnog parka Krka i Gradske knjižnice su se opet organizirali i pomogli populaciji slijepih i slabovidnih. Kako ste čuli, nabavljen je jedan CD reproduktor za čitanje zvučnih knjiga koji će biti na raspolaganja na posudbu svim slijepim i slabovidnima, a koji je potreban za čitanje zvučnih knjiga koje se nalaze u gradskoj knjižnici  Iskreno govoreći, većina članova Udruge slijepih i slabovidnih ima na raspolaganju takav reproduktor preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, no na ovaj način je takav reproduktor na raspolaganju i osobama koje nisu ostvarile to pravo ili su eventualno u situaciji da je njihov uređaj u kvaru ili nešto slično, a osjećaju potrebu za čitanjem. U svakom slučaju, ova je akcija vrijedna svake pohvale jer je sigurno da slijepa osoba za jednu od svojih glavnih aktivnosti ima upravo čitanje ovih zvučnih knjiga.  To sudim po sebi, ali i po kontaktima sa ostalim članovima udruge – kazao je Darko Jurić.
Darko Jurić, Joso bagić i Tihomir Jurković iz Udruge (foto H. Pavić)

Darko Jurić, Joso Bagić i Tihomir Jurković iz Udruge (foto H. Pavić)

Šibenska knjižnica raspolaže sa velikim brojem naslova namijenjenih slijepima i slabovidnima, ali i posebnim računalom koje je namijenjeno slijepima i slabovidnima. Ipak, priznaju u udruzi, neko vrijeme je računalo bilo neiskorišteno, no to više nije tako.
– Obuka za rad na kompjuteru za slijepe osobe je u tijeku. Neko vrijeme je stajalo neiskorišteno što nije bilo dobro, zbog čega nam je žao. No to nije bilo zbog bilo čijeg nemara, nego je to postupak koji traži materijalna ulaganja, kao za nabavku tehničke opreme, tako i za obuku. Videćim osobama se možda čini kako je rad s računalima banalna stvar, što u naravi možda i jest, međutim slijepu osobu osposobiti za rad na računalu, to vam mogu reći iz svog osobnog iskustva, nije baš tako jednostavno – kaže Jurić.

Ne uviđaju probleme slabovidnih

 Inače, sredstva za kupnju reproduktora tipa Plextalk PTN2, koji uz Daisy podržava sve poznate audiozapise, prikupljena su u humanitarnoj akciji održanoj tijekom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja, kada je JU “NP Krka” na štandu ispred Knjižnice svoja izdanja prodavala po simboličnoj cijeni. Slijepe i slabovidne osobe, korisnike knjižnice, za rad na njima namijenjenom računalu redovito obučava Denis Rudić, knjižničar u Znanstvenoj knjižnici Zadar, što financira Lions club.
Računalo za slijepe i slabovidne u šibenskoj knjižnici

Računalo za slijepe i slabovidne u šibenskoj knjižnici

Inače, Udruga slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije osnovana je još prije 63 godine, otkad je u nju bilo učlanjeno oko 600 osoba. Danas je u USSO učlanjeno 170 članova. Inače, problemi slijepih i slabovidnih osoba u hrvatskom društvu su i dalje veliki, s obzirom da mnoge institucije, prometnice i drugi društveni sadržaji nisu u potrebnoj mjeri prilagođeni njihovim potrebama.
Kako bi se moglo reći, mnogi odgovorni nisu još uvidjeli stvarne probleme slijepih osoba, odnosno i dalje su donekle slijepi na probleme slijepih, no takvo se stanje, reći će u Udruzi, ipak pomalo mijenja na bolje.

VEZANE VIJESTI