Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
SDP Murtera protiv kopanja u turističkoj sezoni

SDP Murtera protiv kopanja u turističkoj sezoni

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Murter - Kornati i predsjednica murterakog SDP-a Mateja Bašić načelniku Murtera Ivanu Božikovu javno je prigovorila zašto su ulice mjesta raskopane na početku turističke sezone i zatražila hitne mjere za zaštitu poduzetnika i obrtika čije je poslovanje time dovedeno u pitanje.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Murter – Kornati i predsjednica murterakog SDP-a Mateja Bašić načelniku Murtera Ivanu Božikovu javno je prigovorila zašto su ulice mjesta raskopane na početku turističke sezone i zatražila hitne mjere za zaštitu poduzetnika i obrtika čije je poslovanje time dovedeno u pitanje.Matea Bašić - Konerencija za novinare SDP-a 23. svibnja 2014 (1)

– Zbog sporosti izvođenja radova na sustavu odvodnje otpadnih voda iz Murtera  svijet odlazi ružna slika mjesta kao raskopane turističke destinacije. Zbog toga domaći poduzetnici i obrtnici trpe veliku štetu u poslovanju u predsezoni.  Mi u SDP-u načelno podržavamo projekt odvodnje koji je važan za sve žitelje Općine, ali nikako nam nije jasna sporost izvođenja radova, pogotovo što se nalazimo na vratima turističke sezone – rekla je Mateja Bašić na konferenciji za novinare.

– Godinama se govori i pokušava postići produženje predsezone i posezone, a s druge strane se ne misli na ovakve situacije, u kojima se ugrožava poduzetnike, obrtnike i privatne iznajmljivače, čijim objektima je onemogućen pristup. Ljudi strahuju da će im zbog toga biti otkazane rezervacije. Kao predsjednica Općinskog vijeća tražim odgovor na pitanje zašto se ranije nije mislilo na rokove gradnje i početak turističke sezone, te  koje se mjere mogu poduzeti da se ubrza, kako sezone ne bi bila ugrožena – rekla je Bašić.

Trenutno se završava polaganje odvodnih cijevi u Kornatskoj ulici, Put Gradine i Butina, a Bašić je podsjetila da je ista situacija prije dvije godine bila u Ulici Luke, gdje su se radovi otegli u srpanj.

– Moramo biti svjesni da se proračun puni isključivo od tih gospodarstvenika čiji je posao sad ugrožen. Koliko god da je taj projekt važan za Murter, on sada tjera turističke djelatnike u očaj – rekla je Bašić.

Ona je kao predsjednica Općinskog vijeća o problemu razgovarala s načelnikom Ivanom Božikovom (HSS), ali nije nađeno rješenje.

– Razgovarali smo s načelnikom, ali sve što je napravljeno je da su poduzetnici i obrtnici s objektima u razrovanim ulicama oslobođeni komunalne naknade, ukoliko dokažu da su im prihodi smanjeni u odnosu na priošlu godinu – rekla je Bašić.

Ona je zbog  ovih građevinskih radova sazvala konferenciju za novinare jer, kazala je, iskustva su već pokazala  da se problemi počinju rješavati tek kada se javno, kroz medije upozori na njih.Matea Bašić - Konerencija za novinare SDP-a 23. svibnja 2014 (3)Načelnik Općine Murter – Kornati Ivan Božikov odgovara kako je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Murteru ikada i da bi iluzorno bilo za očekivati da se radovi (iskop, ugradnja gravitacijskog i tlačnog cjevovoda, vodovoda, telefonije, električnih instalacija, odvoda oborinskih voda, te asfaltiranje) mogu završiti u dva ili tri mjeseca.

– Izvođač poštuje dinamiku izvođenja radova i do 15. lipnja radovi bi trebali biti završeni. Ovakvi medijski istupi predsjednice vijeća samo nanose štetu Murteru kao turističkoj destinaciji i svim žiteljima Murtera – rekao je Božikov.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI