Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
UKRATKO

Sadašnja procjena vrijednosti nekretnina je neodrživa. Trebamo novu Uredbu!

Na 21. Forumu poslovanja nekretninama održanom u Opatiji odlučeno je da se ide u proceduru donošenja Uredbe i pravilnika kojima bi se  napokon sredilo stanje u prostoru, povećala pravna sigurnost za investitore, te ujedno omogućilo međunarodno priznavanje za procjene izrađene od strane procjenitelja u RH. Osim toga, time bi se uspostavio i sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina, čija tri temeljna stupa određuju: tko su procjenitelji, kojim metodama se procjenjuje i na temelju kojih podataka. Stoji to u priopćenju za javnost HGK.

 „U današnje doba globalizacije, slobodnog protoka roba i usluga, procjenitelji u Hrvatskoj moraju biti profesionalizirani u mjeri u kojoj bi njihov rad bio prihvatljiv za najsloženije predmete procjena i za investitore koji dolaze iz različitih poslovnih sektora i iz različitih država. Uloga države, obrazovnog sustava, udruge ili komore je da osiguraju vjerodostojnost svojih profesionalaca“, rekao je Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja o važnosti samih procjenitelja. U Hrvatskoj je Zakon o sudovima i Zakon o izvlašenju odredio ovlaštene sudske procjenitelje i ovlaštene sudske vještake za procjenu vrijednosti nekretnina. S obzirom na tradiciju i brojnost navedenih dviju grupacija postojeće rješenje s ovlaštenim osobama za procjene vrijednosti nekretnina smatra se optimalnim.

 Uredba predviđa izgradnju sustava za procjenjivanje vrijednosti nekretnina koji bi se u konačnici uspostavio donošenjem Zakona o procjenama vrijednosti nekretnina.

 Vezano za oporezivanje prometa nekretnina govorila je Marijana Vuraić Kudeljan, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave koja je naglasila da je Hrvatskoj u postupku pregovora sa EU odobreno prijelazno razdoblje za oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za građevinsko zemljište do kraja 2014. godine te se od 1. siječnja 2015. počinju primjenjivati nove uredbe Zakona o PPN-u.

Porez na promet nekretnina plaća se na sve promete nekretnina uz izuzetak oporezivanja prometa novosagrađenih građevina koje su predmet oporezivanja porezom na dodanu vrijednost. Radi sprečavanja pojave dvostrukog oporezivanja (porez na promet nekretnina i porez na dodanu vrijednost) prvo će se utvrditi podliježe li isporuka nekretnine obvezi plaćanja poreza na dodanu vrijednost, a ukoliko ne postoji ta obveza tada u skladu sa izmijenjenim odredbama Zakona o PPN-u proizlazila obveza plaćanja poreza na promet nekretnina. Kako bi se oporezivanje sustavno kontroliralo bit će potrebno propisati da se svi ugovori kojima se stječe nekretnina dostavljaju Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, bez obzira postoji li obveza plaćanja poreza na promet nekretnina ili ne.

 


VEZANE VIJESTI