Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
UKRATKO

Rast izvoza i pad broja putnika u morskim i zračnim lukama

Obećavajući podaci o porastu robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine za 13 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje jedina je trenutačna svjetla gospodarska brojka. U tom smo razdoblju izvezli smo robe u vrijednosti 11,3 milijarde kuna, dok je uvoz bio „težak“ 18,5 milijardi kuna.  Deficit je, dakle 7,2 milijarde kuna i za 6,8 posto je manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60 posto. Ohrabrujući je podatak i o izvozu u sektoru prerađivačke industrije od 8 posto što je, uostalom najviše utjecalo na povećanje ukupnog izvoza. Nakon izvoza strojeva i raznih uređaja, dosta smo izvozili razne kemikalije i prehrambene proizvode.

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku govore i o porastu prometa u morskim lukama u ožujku. Ukupan broj brodova u morskim lukama bio je 13 655 što je porast za 2,4 posto, dok je ukupni promet putnika iznosio 978 tisuća i u neznatnom je padu od 0,4 posto.

Zabrinjavajući su podaci Državnog zavoda za statistiku o prometu u zračnim lukama Hrvatske. Ukupan broj slijetanja i polijetanja u ožujku je iznosio 4345 što je pad za 5 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak.

Ukupni promet putnika u komercijalnim operacijama iznosio je 216 tisuća što je pad za 11,5 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Najveći pad ostvaren je u međunardnom prometu.

Zabrinjavajući je, također podatak o padu prometa u svim zračnim lukama Hrvatske osim Osijeka. Zračna luka Zagreb zabilježila je pad od 5, 2 posto, Split od 17 posto, Dubrovnik od 30 posto, Zadar od 62,3 posto i Pula od skoro 50 posto.


VEZANE VIJESTI