Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić na predizbornom skupu: Naša popularnost je obrnuto proporcionalna odgovornosti

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić na predizbornom skupu:
Naša popularnost je obrnuto proporcionalna odgovornosti

S predizbornog skupa koalicije SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a u Šibeniku potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić pravdao se stranačkim kolegama i simpatizerima kako njegova vlada trenutno nije popularna, ali samo zbog toga što je odgovorna i jer radi. Popularnost je obrnuto proporcionalna odgovornosti, rekao je i zamolio još jednom za potporu kako bi napravili ‘preokret u ovoj državi, u gospodarskom i u smislu reda i poštenja’.

SDP - predizborni skup u Šibeniku (Foto H. Pavić) (9)– Ovo su još jedni izbori u nizu na kojima potvrđujemo snagu i SDP-a inaših partnera u koaliciji, svih koji s nama vode ovu političku bitku. Zato vas molim da izađete na izbore, da pozovete svoje prijatelje, ovo su izbori jednako važni kao i svi drugi izbori. Vjerujte mi. Vlada na ovom putu koji vodi treba potporu za ostatak mandata, za napraviti ono što smo definirali da moramo napraviti. Ovih dana nas pitaju zašto je toliki pritisak na Vladu i zašto tolika skepsa. Pitaju može li Vlada učiniti ono što je najavila, ono što zapravo svi očekujemo, da izvučemo zemlju iz recesije. Ja vam kaže da može. Dvije i pol godine vučemo poteze, radimo reforme, donosimo teške odluke zbog kojih ne možemo biti popularni. To je posao u kojem je popularnost obrnuto proporcionalna odgovornosti. Oni koji nemaju nikakvu odgovornost zapravo na tome grade svoju popularnost. A mi koji radimo posao, donosimo odluke, teško možemo uz takve teške odluke biti popularni onako kako smo to bili na početku mandata – rekao je Grčić.SDP - predizborni skup u Šibeniku (Foto H. Pavić) (1)– Zato nam treba potpora vas, naših ljudi, ljudi koji podupiru ovu koaliciju i koji žele da napravimo preokret u ovoj državi, u gospodarskom i u smislu reda i poštenja. To je to čega se držimo i čega ćemo se držati do kraja mandata. Na žalost svih onih u državi koji kažu što gore to bolje, koji svoju politiku temelje na logici što gore u državi, to bolje za nas i našu popularnost kao opozicije. To nije korektno prema građanima Hrvatskle. To nije korektno da se na hodnicima Europske komisije govori protiv interesa hrvatske države. Takve ljude ne želimo u europskom parlamentu – rekao je Grčić pozivajući okupljene da zaokruže listu broj 20.SDP - predizborni skup u Šibeniku (Foto H. Pavić) (5)Rekao je da Vlada dobro radi, o čemu ‘svjedoče i činjenice koje oni ne mogu nikako prihvatiti, da ove dane gledamo i neke svjetlije vijesti, a to je da dolazi do laganog preokreta u gospodarstvu, da raste industrijska proizvodnja, raste izvoz, raste osobna potrošnja građana’.

– Samo zato što trenutno niste u vlasti gadite i lupate po svemu što Vlada radi, a dobro radi. Da dobro radi, svjedoče i činjenice koje oni ne mogu nikako prihvatiti, da ove dane gledamo i neke svjetlije vijesti, a to je da dolazi do laganog preokreta u gospodarstvu. Raste industrijska proizvodnja, raste izvoz, zahvaljujući između ostalog i integraciji u EU. Polako se oporavlja i osobna potrošnja, građani polako ipak malo više troše.  To je ključni uvjet da idemo naprijed – rekao je potpredsjednik Vlade.

Prvo ime koalicijske liste Neven Mimica, za listu je rekao da predstavlja koncept progresivnih snaga, nasuprot konceptu konzervativne pučke Europe desnog centra. Rekao je da jamči će novac poreznih obveznika usmjeravati u smanjivanje nezaposlenosti, u nova ulaganja i zapošljavanje, nasuprot konkurentima koji se zalažu za trošenje novca poreznih obveznika na bankarski i financijski sektor.
.- Mi smo za to da gradimo Europu rada, solidarnosti, Europu socijalne osjetljivosti. Mi smo za to da tražimo pravu mjeru štednje i rezanja koja neće ugroziti naše temeljne ciljeve rasta, ulaganja, zapošljavanja. Mi smo za Europu koja će biti dobra za građane, za
Europu koja radi, koja se vraća poslu i koja ima dobre razvojne mogućnosti. S druge strane imamo koncept konzervativne pučke Europe, onih snaga koje su imale većinu Europskom parlamentu posljednjih deset godina, koji se svojom gospodarskom politikom i svojim ukupnim ideološkim pristupom zalažu za to da država ne treba praktički ništa raditi, da ne treba regulirati tržište, da će tržište samo od sebe popraviti loše stanje. Takva politika neregulacije je zapravo dovela do krize i krizu ne mogu popraviti oni koji su je stvoril – rekao je Mimica.
– Ako takva Europa nastavi imati većinu u parlamentu, pred nama je razdoblje nove recesije u kojem će se novac poreznih obveznika
usmjeravati u spašavanje onoga što se spasiti da u financijskom sektoru, u bankama, jer njihov je pristup samo rezanje, štednja, bespogovorna, ekstremna, rigidna, štednja koja treba riješiti proračunske neravnoteže. To je Europa koja je dobra za profit, za
banke, financijski sektor, a ne za građane – rekao je Mimica.
Iako je bio najavljen, na skup nije došao premjer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. U zadnji tren je odlučio otići posjetiti poplavljena područja. S jedanaestčlane liste nedostajao je samo Milorad Pupovac.SDP - predizborni skup u Šibeniku (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI