Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
UKRATKO

Posao traži 336 359 nezaposlenih osoba

Aktualna slika nezaposlenosti govori o 336 359 nezaposlenih osoba koje su trenutačno u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavnje. Tražiteljima posla na raspolaganju je svega 7902 oglašenih slobodnih radnih mjesta, najviše sezonskim poslovima u turizmu. Njih gotovo tisuću posao će narednih mjeseci pronaći na javnim radovima koji su najavljeni na području poplavljene Slavonije. Ni njihovo zapošljavanje na određeni rok neće znatno pobošljati ukupnu sliku nezaposlenosti kao ni stopu anketne nezaposlenosti koja danas iznosi  17,5 posto, dok je ona na razini EU znatno niža i iznosi 10,8 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je i dalje  iznimno visoka i iznosi problematičnih  22,3 posto.

Prema najnovijim analizama Državnog zavoda za statistiku, krajem ožujka  u evidenciji je bilo 376 866 nezaposlenih osoba. Najveći broj tražitelja posla bio je u skupini onih sa završenom Srednom školom, a takvih je  preko 109 tisuća. Slijede ih osobe sa završenom Osnovnom školom (77 tisuća). Zanimljivo, slijede osobe koje imaju završen fakultet, akademiju, odnosno magistarski i doktorski studij, a njih je gotovo 25 tisuća. Na ljestvici nezaposlenosti po brojnosti slijede osobe bez škole kojih je nešto preko 19 tisuća koliko je i nezaposlenih sa prvim stupnjem fakulteta.

U zemlji se u ožujku zaposlilo 26 512 osoba od čega na neodređeno vrijeme svega 1127, a ostatak od 26 052 na određeno radno vrijeme.

Posao u inozemstvu je pronašlo 667 osoba. Ne treba isticati da su posao u drugim državama pronašli mladi i školovani ljudi u čije je obrazovanje Hrvatska uložila goleme novce.


VEZANE VIJESTI