Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Na europarlamentarnim izborima HDZ-u i partnerima 5 mandata, SDP-u i saveznicima 4, Orahu i Savezu za hrvatsku po jedan

Na europarlamentarnim izborima HDZ-u i partnerima 5 mandata, SDP-u i saveznicima 4, Orahu i Savezu za hrvatsku po jedan

img_izbori_600x346Prema prvim, privremenim i nepotpunim rezultatima DIP-a, HDZ-ova koalicijska lista osvojila je pet mandata na izborima za Europski parlament, SDP sa svojim partnerima četiri, dok su po jedan dobili Orah Mirele Holy i Savez za Hrvatsku. Osim HDZ-a, pobjednicima se imaju pravo osjećati i Orah koji je kao mlada stranka uspio osvojiti gotovo 10 posto, ali i Savez za Hrvatsku s Milanom Kujundžićem na čelu koji je dobio sedam posto potpore. Hrvatski laburisti, koji su dosad imali svoga zastupnika, najveći su gubitnici ovih izbora, a posljedica toga je i neopoziva ostavka predsjednika HL-a Dragutina Lesara.

U narednih pet godina u EU parlamentu boje Hrvatske trebali bi zastupati Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica i Ivana Maletić iz HDZ-ove koalicije koja slavi pobjedu s 41 posto osvojenih glasova, zatim Tonino Picula, Ivan Jakovčić koji će vjerojatno zamijeniti Nevena Mimicu, Biljana Borzan i Jozo Radoš iz  SDP-ove Kukuriku koalicije koja ima potporu 29 posto građana, te Davor Škrlec iz Oraha i Stjepan Ribić ( HDSSB) iz Saveza za Hrvatsku.

Najviše preferencijalnih glasova na listi desne koalicije s HDZ-om na čelu ponovo je izborila Ruža Tomašić iz HSP AS, dok je gotovo pola ukupnih glasova SDP-ove koalicije dobio Tonino Picula (gotovo 48 posto), koji je time i apsolutni pobjednik ovih EU-izbora.

Za šefa SDP-a Zorana Milanovića, “tako je,kako je, izgleda da mi kao političari  nismo uspjeli motivirati građane da izađu na izbore”. No, Milanović drži da je ovakav rezultat, s obzirom na okolnosti u kojima ova vlada radi, neka vrsta poticaja da nastavi dalje s onim što je započela.Posebno je čestitao Mireli Holy na izvanrednom rezultatu kojega je postigla bez ikakve stranačke infrastrukture, što Milanoviću nije posve jasno kako je uspjela.

Tomislav Karamarko, čelnik HDZ-a,  ne krijući zadovoljstvo podsjetio je kako nije vrijeme za euforiju dok narod u Slavoniji živi u uvjetima u kakvim ne bi smio živjeti. Ali, nije propustio kazati i da je ovim poslana poruka aktualnoj vladi da je dosta više njihova nerada i improvizacija, da je vrijeme da odu. HDZ nakon ove, ide u novu pobjedu već na predsjedničkim izborima, najavio je Karamarko, a potom i u pripremu za pobjedu na parlamentarnim izborima.


VEZANE VIJESTI