Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
UKRATKO
Ministar Matić pomaže osobama s invaliditetom

Ministar Matić pomaže osobama s invaliditetom

Ministar branitelja Predrag Matić u subotu je u Vodicama  predstavnicima 16 jedinica lokalne i regionalne samouprave svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom. Ispred  Ministarstva branitelja, svečanosti je nazočila i pomoćnica ministra Nevenka Benić, članica Radne skupine za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom za 2014. godinu. Stoji to u priopćenju za javnost Ministarstva branitelja.

Vodice, snimila: J.Klisović

Svečanost uručenja ugovora održala se u gradskoj vijećnici Grada Vodica gdje  se okupljenim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i Ministarstva branitelja najprije, u ime domaćina, obratila gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev koja je pohvalila suradnju Grada Vodica s Ministarstvom branitelja na nizu projekata rješavanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom, te pozvala sve predstavnike lokalne samouprave da naprave „korak naprijed i učine život branitelja što lakšim.”

Govoreći o ovom projektu ministar Matić je naglasio kako  Ministarstvo branitelja već  desetu godinu zaredom u suradnji s Udrugama osoba s invaliditetom provodi ovaj projekt koji je prvenstveno  namijenjen hrvatskim braniteljima, ali će korist od njega, naglasio je, imati svi naši građani.  Projekt je važan i zato što pokazuje da se ulaže u to da se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravno. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, zajedno s lokalnom zajednicom, nastaviti i razvijati ovaj program.”

Pored građevinskih objekata, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje osobe s invaliditetom koriste u svakodnevnom životu poput prilagodbe kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnje taktilnih polja upozorenja, upuštanja rubnjaka i prilagodbe nogostupa na ulicama i raskrižjima ulica, ugradnje dizala, podiznih platformi i sl.

Odlukom o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja je za 2014. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kuna. Raspisan je javni poziv temeljem kojeg je prikupljeno 36 zahtjeva za prilagodbu44 objekta. Radna skupina je u ožujku ove godine predložila sufinanciranje 18 projekta.

Inače, ukupna vrijednost potpisanih ugovora od 2004. do 2013. godine iznosila je 14.157.207,46 kn za ukupno 74 jedinice lokalne i regionalne samouprave (11 županija, 53 grada i 10 općina), čime su izvršene 123 prilagodbe objekata.

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Barišić se na kraju zahvalio u ime svih potpisnika ugovora te istaknuo: „Projekt koji je Ministarstvo branitelja raspisalo u siječnju u realizaciju je ušao već u petom mjesecu. Svi drugi projekti na koje smo se prijavljivali još nisu došli do te faze potpisivanja. Stoga, pohvala jednima, ali i kritika drugima. Ovaj Projekt koji ste vi pokrenuli je pomoć i braniteljima, a pomoć i svim osobama s posebnim potrebama u našoj društvenoj zajednici.”

Svečanost je završena polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim braniteljima grada Vodica.


VEZANE VIJESTI