Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
POLITIKA
Josipa Rimac o euroizborima: Ovo je povijesni rezultat HDZ-a!

Josipa Rimac o euroizborima:
Ovo je povijesni rezultat HDZ-a!

HDZ - Konferencija za novinare 26. svibnja 2014 010HDZ-ovih šest, od ukupno 11 mandata u EU parlamentu osvojenih na nedjeljnim izborima, bili su razlog za ekspresnu konferenciju za novinare šibensko-kninskih zajendičara. -Ovo su povijesni rezultati naše koalicije, jer to je najbolji rezultat još od 90-tih – sa zadovoljstvom je konstatirala na postizbornoj konferenciji članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac. Osobito značajnim drži da je HDZ dobio veći broj glasova od Kukuriku koalicije u svim velikim gradovima.

– Važno je napomenuti i da je ovaj naš rezultat najbolja anketa i potvrda svih anketa koje su govorile o (ne)popularnosti HDZ-a i predsjednika Karamarka. Mislim da je terenski rad koji je predsjednik u posljednje dvije godine odradio sa
svojim suradnicima, sa predsjednicima županijskih, gradskih i općinskih odbora, a posebno naglašavam temeljne ogranke,  polučio ovako izvrstan rezultat- smatra Rimac, ocjenjujući da je politika koju je Karamarko zacrtao u svom mandatu zaslužna i  za izbornu pobjedu koja je, vjeruje Rimac, sigurno uvertira u ono što očekuju na slijedećim predsjedničkim, ali i parlamentarnim
izborima.

-Ovo je najbolji pokazatelj što hvratski građani misle, koga žele birati, što misle o aktualnoj Kukuriku vladi- kazala je članica HDZ-ova Predsjendištva zahvaljujući svim  članovima, simpatizerima, svima onima koji su dali glas HDZ-u i koalicijskim partnerima.

Vodstvo HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji također je zadovoljno rezultatima stranke u svim gradovima i opæćnama u njihovoj županiji.  HDZ je pobjednik u svim gradovima i u većini općina. U pojedinim općinama gdje SDSS obnaša vlast i gdje je
i na ovim izborima pobjedila Kukuriku koalicija, preferencijalne glasove birači su dali Miloradu Pupovcu, što je bilo i za očekivati.
Šibensko-kninska županija još jednom je pokazala da je odgovorna, da je županija Hrvatske demokratske zajednice i moram reći da smo postigli jedan od boljih rezultata od svih ostalih županija- zadovoljno će Rimac.

U ime gradskog HDZ-a Goran Pauk nije krio oduševljenje činjenicom da je “pao” i grad Šibenik, a što je , kako veli, plod velikog rada koji je prepoznat od birača. HDZ-ova koalicijska lista u Šibeniku je dobila 5.179 glasova , dok su na lanjskim EU izborima osvojili 3.046, a SDP je na ovim izborima neznatno porastao s lanjskih 3. 136 na 3.622 glasa, naveo je Pauk. Pobjedu smatra rezultatom dobrog odabira koalicijskih partnera, a što će se svakako znati valorizirati i na narednim predsjedničkim, parlamentranim i potom lokalnim izborima.

Za skradinskog čelnika HDZ-a Nediljka Dujića ovi rezultati pokazatelj su kako stoji SDP-ova koalicija kod građana i jasna poruka Zoranu Milanoviću da je došlo vrijeme za raspisivanje prijevremenih izbora- kazao je Dujić.

U Šibeniku je odaziv birača bio 27 posto ( glasovalo je 11.293 od ukupno 41.462 birača), HDZ i partneri su slavili s 47 posto, a SDP i njihovi  koalicijski prijatelji ostali su na  32,98 posto, dok je Orah Mirele Holy ostvario 6,82 posto potpore, a Savez za Hrvatsku 6 posto.

Općine sa većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti kao što su Biskupija, Civljane, Ervenik, Kistanje dale su podršku Kukuriku koaliciji, odnosno preferencijalne glasove Miloradu Pupovcu. HDZ je osvojio čak i Primošten ( 41 posto), ali i Tisno gdje je na vlasti SDP-ova koalicija koja je na ovim izborima zaostala za HDZ-om za nešto manje od dva postotna poena, iako, realno govoreći SDP nikad nije u Tisnu pobjeđivao za razliku od njihova načelničkog kandidata Ivana Klarina.

U Šibeniku je apsolutno najviše preferencijalnih glasova svih birača dobio  SDP-ov Tonino Picula, 2.631, a potom Ruža Tomašić – 1.357 glasova. Šibenčani će tako u ovom sazivu Europskog parlamenta imati čak dvoje sugrađana, uz Piculu i HDZ-ovu zastupnicu Ivanu Maletić koja je  u svom gradu dobila 776 preferencijskih glasova.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI