Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
UKRATKO
Industrijska proizvodnja u travnju pala za 2,8 posto

Industrijska proizvodnja u travnju pala za 2,8 posto

Nakon kratkotrajnog zadovoljstva izazvanog simboličnim porastom industrijske proizvodnje u prva tri ovogodišnja mjeseca od skromnih 0,7 posto, prvi rezultati za travanj koji se odnose na desezoniranu industrijsku proizvodnju govore o padu od 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ako se rezultati uspoređuju sa istim prošlogodišnjim mjesecom, riječ je o gotovo neznatnom rastu od 0,6 posto.

3maj

Prema najnovijem izviješću Državnog zavoda za statistiku, u travnju je u odnosu na ožujak, pala proizvodnja Intermedijarnih proizvoda i to za 4,2, netrajni proizvodi široke potrošnje manji su za 4 posto, kapitalni proizvodi bilježe pad za 2 posto, a  proizvodi za široku potrošnju u minusu su za 0,6 posto. U plusu je samo proizvodnja energija i to za 1,3 posto. U usporedbi sa  prošlogodišnjim travnjem, proizvodnja energije je, međutim manja za čak 11,5 posto, dok su ostali sektori bili jači od  ovogodišnjih.

Kad je riječ o indeksu obujma desezonirane industrijske proizvodnje u travnju i njenoj usporedbi sa ožujkom, bilježi se pad od 4 posto, a u usporedbi sa prošlogodišnjim travnjem radi se o porastu od 2,7 posto.

Industrijske zalihe gotovih proizvoda u travnu ove godine, u usporedbi sa zalihama iz ožujka, veće su za skoro 5 posto, a u usporedbi sa prošlogodišnjim travnjem veće su za 2 posto.

U odnosu na ožujak, broj zaposlenih u industriji veći je za skromnih 0,3 posto, a ukoliko se brojke uspoređuju sa travnjem 2013.g., onda je ukupni broj zaposlenih manji za 1,7 posto.

 

 


VEZANE VIJESTI