Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
UKRATKO
H-Alter: U Švicarskoj vraćaju potoke i rječice, imaju li Hrvatske vode pogrešan pristup?

H-Alter:
U Švicarskoj vraćaju potoke i rječice, imaju li Hrvatske vode pogrešan pristup?

Foto: HGSS

Foto: HGSS

– U Švicarskoj nadležni ulažu 4,8 milijardi franaka kako bi potoke i rječice, koje su svojedobno pretvorili u “otvorene cijevi”, vratili u prvobitno stanje i revitalizirali. “Hrvatske vode” još su na “nižem stupnju razvoja”: kod nas, u modi je betonizacija. Prije nekoliko mjeseci pratili smo borbu građana Pazina za očuvanje Pazinčice, koju oni jednostavno zovu Potok. Ukratko, radi se o namjeri Hrvatskih voda da ‘uredi’ tu riječicu betoniranjem korita i obale, što je uzrokovalo provalu negodovanja velikog dijela građana Pazina. Argumentacija Hrvatskih voda i lokalne vlasti je sprečavanje poplava i erozije zemljišta…. – ističe se u tekstu Potpuno pogrešan pristup danas objavljenom na internetskom portalu H-Alter, autora Nikole Biliškova.

U tekstu se, uz ostalo, problematizira  djelovanje državnih institucija kojima je zadaća upravljanje vodotokovima kako bi se, među ostalim, spriječile ili ublažile katastrofalne posljedice ovakvih nepogoda. Naime, ovih dana se u javnosti mogu čuti mišljenja kako bi upravljanje vodama trebalo biti na puno višoj razini nego jest, te kako bi trebali usvajati neke nove svjetske trendove u promišljanju upravljanju vodama, a do kojih su naprednije države došle ispravljanjem vlastitih sličnih pogrešaka, a o kojima se govori i u navedenom tekstu.
Osim toga, u ovakvim slučajevima postaje upitna i opravdanost velikih davanja koja na svojim ‘računima za vodu građani diljem Hrvatske daju za unaprijeđenje vodotokova i slične nedovoljno jasne stavke.  Više u tekstu Potpuno pogrešan pristup…

VEZANE VIJESTI