Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Generalu Anti Gotovini koncesija za tunogojilište kod Balabre

Generalu Anti Gotovini koncesija za tunogojilište kod Balabre

Unatoč protivljenju mještana Murtera, koji imaju loša iskustva s tunogojilištima i smatraju da će ona proizvesti zagađenja i onemogućiti turizam i ribarstvo, Šibensko-kninska Županijska skupština na svojoj sjednici u ponedjeljak je tvrtci generala Ante Gotovine i njegovog partnera Milana Mandića dodijelila koncesiju za uzgoj tuna kod otoka Balabra nadomak Kornata.

Županijska skupština

Od županijskih vijećnika bunio se jedino Stipe Petrina, ali je odluka ipak donesena s 22 glasa za, četiri protiv i dva suzdržana.
– Nije problem tunogojilište, nego siljenje lokane samouprave da se na njenom području nešto događa mimo njihove odluke – rekao je Petrina podsjećajući na jednoglasnu odluku Općinskog vijeća Općine Murter – Kornati koje se izjasnilo protiv tunogojilišta.

Petrina je doveo u vezu nenajavljeni posjet generala Gotovine šibensko-kninskom županu Goranu Pauku i izrazio sumnju u regularnost užurbane procedure izmjena prostornog plana i dodjele koncesije koja je trajala samo pet mjeseci.

Za župana Goran Pauka, međutim, radi se o bespotrebnoj politizaciji slučaja. – Koncesije se uvijek dodijeljuju na nečiju inicijativu i uvijek postoji netko tko je za nešto zainteresiran. Ciljane izmjene prostornog plana se i zovu ciljane kako bi se išlo što brže s izmjenom planske dokumentacije. Osim tunogojilišta ciljanim izmjenama išlo je još četiri-pet tema među kojima je profitirao i Primošten kroz otok Smokvica i i ostale stvari koje je načelnik Petrina tražio – rekao je Pauk.

Tunogojilište tvrtke Pelagos Net Farma će se prostirati biti na 126.000 četvornih metara za što će Ante Gotovina i njegov partner Milan Mandić županiji plaćati 75.600 kuna godišnje i 0,4 posto od prihoda tijekom slijedećih 20 godina. Očekuje se proizvodnja 600.000 kilograma tuna godišnje. Gotovina je bio jedini ponuditelj na natječaju.

ribar gotovina7

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI