Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
IZDVOJENO
Funcuti u humanitarnoj akciji za poplavljenu Slavoniju

Funcuti u humanitarnoj akciji za poplavljenu Slavoniju

I Šibenik se pridružio velikoj humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za poplavama ugroženog stanovništva Slavonije. Građani su se u ponedjeljak odazvali pozivima za pomoć i svoje donacije odnosili u Crveni križ, Caritas, Udrugu Slavonaca i Baranjaca, ispred prostorija navijačke Udruge „Šibenski funcuti“ i na druga mjestima gdje je organiziran prihvat donacija. Humanitarna akcija prikupljanja pomoći organizirana je i u Brodarici, Primoštenu, Rogoznici, Kninu…

Prikupljanje humanitarne pomoći na Baldekinu

Prikupljanje humanitarne pomoći na Baldekinu

Stanovnici Baldekina odazvali su se u velikom broju. U samo prva dva sata prikupljanja pomoći građani su donijeli velike kolčine odjeće, posteljine, higijenskih potrepština i hrane. Marljivi volonteri iz  navijačke udruge Šibenski funcuti doniranu su robu sortirali kako bi se lakše distribuirala. Pokazali su Funcuti tako svoje veliko srce kao i cijeli Šibenik koji se solidarizirao s ljudima u patnji. I ne samo Šibenik, cijela se Hrvatska ujedinila i solidarizirala s napaćenim narodom na istoku države, te stanovnicima poplavljenih područja BiH i Srbije.

Osim pomoći u hrani, posteljini, odjeći i higijenskim potrepštinama u čemu je, pretpostavlja se, sudjelovalo oko 2 milijuna građana, Hrvatska pomaže i novčano. U akciju pomoći uključile su se državne institucije, javna i državna poduzeća, velike tvrtke, poduzetnici, obrtnici, stranke, Vlada…Građani pomažu i novčano pozivajući broj Crvenog križa 060 9011. čime doniraju  6,25 kuna.

Prema prvim izviješćima ovaj je broj nazvan preko 1,7 milijuna puta, a nazivaju se i brojevi u susjednoj BiH i Srbiji koje su, također stradale u velikom poplavnom valu.

A na istoku Hrvatske uistinu nije lako. Izgubljena su dva ljudska života, materijalne štete su ogromne, stradale su i životinje… I to nije sve. Po mnogima najgore tek slijedi. Sa visokim temperaturama zraka rijeke će nabujati od otopljenog snijega sa planina, a sa ljetnim temperaturama doći će i komarci i drugi štetnici koji su prenosnici zaraznih bolesti. S obzirom da je u poplavama stradao veliki broj životinja, posebno stoke, štakora i zmija, opasnost prijeti i od lešina koje plutaju brzacima.

Sve nadležne službe su u pripravnosti kako bi se spriječile epidemije koje prijete.

Funcuti u akciji

Funcuti u akciji

 

 


VEZANE VIJESTI