Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Jugoslav Vlahović

Daljinskim upravljačem protiv rata u dvorištu, dirigent bez glave, bomba u košarici EU-jaja…

Jugoslav Vlahović
Jugoslav Vlahović

Jugoslav Vlahović

– Dirigent bez glave, prestrašena obitelj koja pokušava daljinskim upravljačem ugasiti rat koji bjesni u njihovom dvorištu, Slobodan Milošević koji baca srpsko bumerang-ocilo, Bosna koja curi u pješčanom satu, srpska ručna bomba u košarici europskih jaja, JNA vojnik pada nakon što otvori konzervu na kojoj su obrisi Hrvatske… – to su neki od prizora iz karikatura objavljenih u predratnim i ratnim vremenima u novinama u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i drugim državama na području bivše Jugoslavije.

 

Dušan Petričić

Dušan Petričić

‘Umjetnost u mračnim vremenima…’

Izložba koja nosi pomalo nezgrapan naziv “Umjetnost u mračnim vremenima – 101 novinska karikatura o jugoslavenskim sukobima od 1990. do 2001.”, otvara se 4. lipnja u Zagrebu u Studentskom Centru, u Predvorju Kina SC, s početkom u 20 sati, a na njoj će biti izloženo spomenuta 101  karikatura ukupno 34 ilustratora i karikaturista iz više zemalja. Radovi karikaturista iz tih neveselih i ne tako davnih vremena mahom, dakako, sugestivno upozoravaju na besmisao rata i predratno zahuktavanje ‘jugoslavenskih sukoba’, kako ih je nazvao autor izložbe, a pod kojima se vjerovatno misli na agresiju JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Sloveniju, Hrvatsku, BiH i druge.

 

Mojmir Mihatov

Mojmir Mihatov

– “Umjetnost u mračnim vremenima“ je jedinstvena izložba 101 novinske karikature iz svih perspektiva na temu jugoslavenskih sukoba koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložba obuhvaća predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995) te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001). 101 novinska karikatura je izdana u raznim publikacijama i novinama tiskanim uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.  Novinske karikature su zaseban svijet.  Jednim potezom olovke autor mora zadobiti pažnju čitatelja. Odmah. Ispričati mu priču koja mu nešto govori. Po mogućnosti njegovu vlastitu priču… U mjesecima koji su prethodili jugoslavenskom sukobu i za vrijeme ratnih godina novinske karikature su cvale u lokalnom tisku u vrlo različitim grafičkim stilovima. Bio je to dokaz izuzetnog stvaralaštva. Iako je teško ocijeniti njihov utjecaj, novinske karikature su pridonijele stvaranju javnog mišljenja – dobrom i lošem – u vremenu koje je prije svega bilo obilježeno neizvjesnošću  – ističe Ana Suntešić iz Studentskog Centra u Zagrebu.

 

Predrag Koraksić - Corax

Predrag Koraksić – Corax

Karikature koje putuju od Sarajeva preko Zagreba do Beograda

Evo i popisa karikaturista i ilustratora: Midhat Ajanović – Ajan, Borivoj Dovniković – Bordo, Aleksandar Dimitrijević, Hasan Fazlić, Dragan Grujić, Mirko Ilić, Rade Ivanović, Aleksandar Klas, Predrag Koraksić – Corax, Živko Kozar, Ivo Kušanić, Boris Lekić, Dušan Ludwig, Mojmir Mihatov, Jeton Mikullovci, Miloradović, Senad Nadarević, Đoko Ninković, Orešković, Nikola Otas, Miloš Panić – Pančo, Dušan Petričić, Željko Pilipović, Puhin, Goran Ratković, Oton A. Reisinger, Zijad Sakić, Šegvić, Alojz Ševčik, Vojin Stanković, Božo Stefanović, Zoran Tovirac, Jugoslav Vlahović, Aleksandar Zograf.

 

Midhat Ajanović - Ajan

Midhat Ajanović – Ajan

Izložba će biti otvorena do 14. lipnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a otvorenju će prethoditi panel diskusija „Karikatura – umjetnost društvene kritike“  kojoj će sudjelovati autori karikatura Predrag Koraksić – Corax , Mojmir Mihatov i Oton A. Reisinger, te kustos izložbe Jean-François Berger.
Proglasiti otvorenom će ju Nicolas Borsinger, izvršni direktor Fondacije Pro Victims, a koja je priredila ovaj projekt uz potporu Fondacije King Baudouin te partnera SOS Dizajn Festivala iz Sarajeva, Studentskog Centra iz Zagreba i Mikser Festivala iz Beograda, kako se ističe.
Borivoj Dovniković - Bordo

Borivoj Dovniković – Bordo

Inače, ova putujuća izložba karikatura je već izložena u Sarajevu od 14. do 24. svibnja 2014. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, od 04. do 14. lipnja nastupa u Zagrebu u Studentskom centru, a onda odlazi u Mikser House u Beogradu, gdje će biti otvorena od 17. do 28. lipnja.
Premda će se mnogi koji pogledaju ovu izložbu sa zebnjom i nelijepim uspomenama prisjetiti  spomenutih mračnih vremena, neke nove generacije će iz nje svakako moći izvući zdravu pouku o neupitnoj apsurdnosti ratne agresije u Hrvatskoj, BiH…  ili bilo gdje u svijetu.

 

Oton A. Reisinger

Oton A. Reisinger


VEZANE VIJESTI