Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO
Četvorica Slovenaca i brod spašeni: u pomoć im u zadnji tren stigao jedriličar Stipaničev

Četvorica Slovenaca i brod spašeni:
u pomoć im u zadnji tren stigao jedriličar Stipaničev

Na koncu, priča oko spašavanja imala je sinoć i svoj simpatični epilog: četveročlana slovenska posada doplovila je u Tribunj kako bi se zahvalila Šimi Stipaničevu na pomoć.
Slovenci u brodu Amalia trenutak prije nego li su ostali bez sidra

Slovenci u brodu Amalia trenutak prije nego li su ostali bez sidra

Kod otočića Bakul, južno od Žirja, najudaljenijeg naseljenog otoka u šibenskom arhipelagu, u nedjelju nešto iza podneva ‘odvijala se prava drama’, kako se to često kaže u novinskim izvještajima. Zapravo, malo je nedostajalo da se taj dramatični događaj doista pojavi u svim medijima kao udarna vijest, no srećom se to nije dogodilo. A nije se dogodilo jer je posada desetmetarskog motornog broda imena Amalia, s posadom koju su činila četvorica slovenskih državljana, doslovce u posljednji trenutak izbjegla moguće vrlo tragične posljedice: ozbiljnu ugrozu života i razbijanje broda o hridi usljed visokih valova nošenih jugom i tko zna što još ne. Spašeni su.

Umalo nastradao zajedno s njima

 Baš zato jer je gotovo postalo pravilo kako dobra vijest nije vijest, za inat evo vijesti o spašavanju Slovenaca i njihova broda. A vijest postaje i zanimljivija kada se zna kako ih je od potonuća i ozljeda spasio Šime Stipaničev, naš proslavljeni jedriličar, javnosti poznat po tome što je prije nekoliko godina posve sam prejedrio Atlantski ocean u šestometarskom brodu (o čemu je snimljen i dokumentarni film).
Ovaj put Stipaničev nije morao preploviti Atlantik, a nije bio niti u jedrilici, već u nešto manjem gumenjaku. Kako Šime Stipaničev živi u Tribunju, a odnedavno je i član domaće spasilačke mreže Emergensea, poziv za pomoć ugroženim slovenskim moreplovcima proslijeđen je njemu, a on je tada  ‘uskočio’ u brod i krenuo prema Žirju.
Spas: brod je uhvaćen u tegalj do uvale Stupica

Spas: brod je uhvaćen u tegalj do uvale Stupica

 

– Primio sam poziv kako je na južnoj punti Žirja desetmetarski motorni brod ostao bez goriva. Zatražili su od mene hitnu dostavu goriva, a kako ih je nosilo prema obali, položili su u more sidro i lanac. Odmah sam krenuo prema njima gumenjakom, no jako jugo je otežavalo napredovanje. Oko 13 sati sam ih pronašao na poziciji između okočića Bakul i obale, na mjestu gdje su udari juga najjači, te se iskopao popriličan val. Ljudi, četvorica Slovenaca u posadi, bili su u vidnom šoku. Svi su imali prsluke za spašavanje, a plovilo je pod udarima juga i valova nemilo trzalo, napinjujući lanac i sidro, već im se potpuno iskrivio ‘špirun’ na pramcu broda… U trenutku kada sam im prilazio da im dodam gorivo, pukao je lanac od sidra, te ih je ubrzano počelo nositi prema stijenama, od kojih su bili udaljeni svega nekoliko metara. Situacija je postala ozbiljna, jer se više nije radilo o pomoći ili dostavi na moru, već o akciji spašavanja ljudskih života i plovila. Uz takvo, nimalo lako stanje mora, činilo se nemoguće otegliti ih iz neizbježne sigurne havarije svojim gumenjakom. Na trenutke je izgledalo kao da bih i ja sa svojim plovilom mogao nastradati zajedno s njima, međutim uz malo sreće uspio sam ih otegliti u uvalu Stupica gdje smo na bovi našli kakav takav zaklon od jakog juga – ispričao nam je Šime Stipaničev, koji je izrazio želju da se od ovog slučaja ne čini senzacija.

Slovenci se došli zahvaliti u Tribunj

Nije nam ni namjera činiti senzaciju, ali  zato ovaj slučaj može poslužiti kao dobar primjer i upozorenje za brojne sezonske moreplovce koji su upravo počeli pristizati u sve većem broju. Upozorenje je jednostavno: pogledajte vremensku prognozu prije odlaska na (otvoreno) more, posebice ako vas tamo čekaju višemetarski  valovi. A što se tiče Slovenaca, ipak nisu bili tako nesmotreni pa su na južnoj strani Žirja ostali bez goriva, već je u pitanju bio manji kvar, odnosno začepljenje filtera za gorivo, kako nam kaže Stipaničev.
Vesela slovenska posada se Šimi Stipaničevu (drugi s lijeva) došla zahvaliti u Tribunj

Vesela slovenska posada se Šimi Stipaničevu (drugi s lijeva) došla zahvaliti u Tribunj

 Na koncu, priča oko spašavanja imala je sinoć i svoj simpatični epilog: četveročlana slovenska posada doplovila je u Tribunj kako bi se zahvalila Šimi Stipaničevu na pomoći, svjesni kako ih je od pogibelji na hridima udaljenog otočića dijelilo tek nekoliko sekundi.
Sve u svemu, najbolji mogući kraj:  Slovenci čitavi, veseli i neozlijeđeni, a brod u komadu, vezan uz tribunjsku rivu.

VEZANE VIJESTI