Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO
Agonija na tržištu nekretnina-20 tisuća novih stanova čeka kupce

Agonija na tržištu nekretnina-20 tisuća novih stanova čeka kupce

Gospodarski pad koji traje u kontinuitetu od 2008.g. ostavio je teški trag i na tržištu nekretnina koje je toliko oslabilo da će mu trebati godina i godina za iole snažniji oporavak. Koliko je stanje na ovom tržištu komatozno svjedoči i podatak o padu broja agencija koje se bave posredovanjem u prodaji nekretnina. Iako ih je u Registru navedeno oko 1500, stvarnost govori da ih je aktivno između 150 i 200 koliko ih se u pravilu pojavljuje na godišnjim forumima.

Aktualno stanje na tržištu nekretnina Dubravko Ranilović, predsjednik krovnog udruženja pri HGK za portal Tris ilustrira usporednim brojkama o nekretninskom prometu.

Dubravko RanilovićPromet se od 2008.g. do danas prepolovio. Umjesto 65 tisuća aktivnosti sada ih je svega 32 tisuće. Glavni uzrok padu svakako je loša gospodarska krvna slika, a znakova oporavka tržišta još uvijek nema na vidiku.

Za ono nešto malo prometa koji se vrti po agencijama zaslužni su ponajprije strani građani, odnosno strane tvrtke koje godišnje zavrte oko 4-5 tisuća kupoprodajnih ugovora. Najveći broj inozemnih kupaca dolazi iz susjedne nam Slovenije, zatim iz  Njemačke, Austrije i Italije. Ne čudi što najveći broj stranih kupaca dolazi iz ovih zemalja s obzirom da su po stjecanju vlasništva građani iz zemalja EU izjednačeni sa građanima Hrvatske. Nekretnine najčšeće kupuju na obali i nešto malo u Zagrebu i to je konstanta.

Govoreći o cijenama nekada i sada, preciznije od 2008.g. koja se uzima kao referentna, Ranilović ističe da su cijene u konstantnom padu, a visina pada ovisi o području na kojem se nekretnina nalazi. Ima nekretnina koje su i u kriznim godinama zadržale iste cijene kakve su bile i ranije, drugima je cijena znatno opala, a ima i onih nekretnina koje se ne mogu prodati ni po kojoj cijeni. Najveći pad cijena zabilježen je u Slavoniji i Lici, dok su najmanje pale u velikim gradovima i na obali.

Pad cijena stambenih kvadrata i do 60 %Cijena stanova na nekim je područjima pala i za 60 posto, tvrdi Ranilović, a na nekima se pad kreće oko 10 posto. U Splitu su cijene pale manje nego u Zagrebu. Ranijih godina cijena kvadrata premašivala je 2000 eura, a sada je znatno manja. Ostaje problem male, mizerne prodaje , odnosno slabe tržišne aktivnosti.

Zadnjih dana javnost svjedoči o upadanju skvotera u prazne stanove koji su u vlasništvu banaka koje za njih nisu uspjele pronaći kupce. Očito je da se banke ne mogu riješiti tog „tereta“ jer ih ne žele prodati za bagatelu, ali se njihov broj , tvrdi Ranilović, ipak polako smanjuje. Dodaje kako ukupna brojka takvih nekretnina kojima raspolažu banke nije značajna za tržište nekretnina.

Baldekin, snimila: J. Klisović

Na području Hrvatske kupce čeka preko 20 000 neprodanih novogradnji

Kad je riječ o novogradnjama u različitim vlasništvima, računa se da ih je na području Hrvatske oko 20 000 jedinica od čega je najveći broj na području Zagreba.

To nije najbitniji problem za tržište nekretnina i mi nipošto ne smijemo biti talac takvih neprodanih prostora, kategorički će Ranilović.

Novi porez na nekretnine koji se već duže vrijeme najavljuje svakako će se uvesti i tu, po našem sugovorniku, nema spora. Loše je samo to što će se  uvesti u godini gospodarske i financijske krize.

U ovom trenutku novi porez nam ne treba jer se na tržištu, zbog lošeg gospodarskog stanja, naprosto više nema što komercijalizirati. Treba nam zakon koji će oporezovati višak, a viška u ovom trenutku nema jer ljudi ne mogu nekretnine staviti u funkciju. Zato smatram da je tajmnig uvođenja novog poreza jako loš, smatra naš sugovornik.

O stanju nekretninske industrije u Hrvatskoj govorit će se na  Forumu koji se upravo danas popodne održava u Opatiji. Stručnjaci iz različitih oblasti referirat će se o aktualnoj problematici procjene nekretnina, uvođenju poreza na nekretnine, poreza na agencijsko posredovanje…


VEZANE VIJESTI