Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Zaštita prirode ili okolišanja: ministarstvo ne daje rezultate inspekcije zagađenja u Kninu

Zaštita prirode ili okolišanja:
ministarstvo ne daje rezultate inspekcije zagađenja u Kninu

Na adresu Ekološke udruge Krka Knin pristiglo je rješenje iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, odnosno iz kabineta ministra Mihaela Zmajlovića, kojime oni odbijaju dostaviti im podatke o inspekcijskom nalazu o zagađenju voda kod tvornice DIV u Kninu.
Čelnik Ekološke udruge Krka S. Kmetić TRIS-ovim reporterima ukazuje na zagađenje u veljači ove godine

Čelnik Ekološke udruge Krka S. Kmetič TRIS-ovim reporterima ukazuje na zagađenje u veljači ove godine

Na adresu Ekološke udruge Krka Knin  pristiglo je rješenje iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, odnosno iz kabineta ministra Mihaela Zmajlovića, kojime oni odbijaju dostaviti im podatke o inspekcijskom nalazu o zagađenju voda kod tvornice DIV u Kninu. Preslik rješenja koje je pristiglo iz institucije kojoj je isključiva zadaća zaštita okoliša i prirode, zbog čega građani Republike Hrvatske izdvajaju novac za tamo zaposlene dužnosnike, posve jasno i ‘crno na bijelo’ ukazuje na, blago rečeno, začuđujući potez tog ministarstva.

Podsjetimo, o zagađenju u Kninu TRIS je izvještavao još 5. veljače ove godine u tekstu FOTO Apokalipsa danas: Ekološka katastrofa u Kninu, a i kasnije, kada je taj događaj izazvao reakcije i nekih saborskih zastupnika (link). O ovim zagađenjima se govori već godinama, i poptuno je nevjerovatno da sve ustanove u Hrvatskoj kojima bi trebala biti zadaća takvo što spriječiti, imaju prema takvim slučajevima potpuno ignorantski odnos (za ne-činjenje su također predviđene  neke zakonske sankcije).  Podsjetimo, rijeka Krka donosi pitku vodu za veći dio Dalmacije, nizvodno se nalazi nacionalni park koji je jedan od najposjećenijih u Europi, no ne poduzima se gotovo ništa, pa neki sumnjaju kako oko ovog slučaja posrijedi nije zaštita okoliša nego višegodišnje okolišanje i zaštita nečijih uskogrudnih privatnih interesa.

‘Zahtjevu nije udovoljeno’

No, evo što piše u ‘Rješenju’ iz Kabineta ministra:

– Odbija se zahtjev za dostavom zapisnika/rješenja o koordiniranom inspekcijskom nadzoru tvornice DIV d.o.o. u Kninu održanom 24. veljače 2014. godine. Ekološka udruga Krka dostavila je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode putem elektroničke pošte zahtjev za pristup informacijama, a kojim su zatražene informacije pobliže navedene u izreci ovog rješenja. Pisani zahtjev udruge Ekološke udruge Krka sadrži sve potrebne podatke iz članka 18. stavka 3 Zakona o pristupu informacijama. Zahtjevu nije udovoljeno – stoji među ostalim u rješenju čiji preslik je u prilogu ovog teksta.

U tekstu rješenja se kasnije pojašnjava zbog čega to ministarstvo ne želi odgovoriti građanima do kakvih su spoznaja došli više od mjesec i pol nakon ‘koordiniranog inspekcijskog nadzora’, uz nemušto obrazloženje kako bi ‘dostava zapisnika mogla ozbiljno narušiti proces donošenja rješenja o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti…’
– Ozbiljno narušiti proces donošenja… – o čemu se tu radi? Ali ima još, nadalje se govori o nekakvom ‘provedenom testu razmjernosti i javnog interesa’.

krkadopis1 krkadopis2

Javnost nema pravo znati

– U suradnji i koordinaciji sa stručnim službama Hrvatskih voda u tijeku je priprema rješenja o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti utvrđenih tijekom koordiniranog inspekcijskog nadzora u tvrtki DIV d.o.o. Podružnica Knin dana 24. i 25. veljače 2014. godine. U svezi s navedenm, a po prethodno provedenom testu razmjernosti i javnog interesa u smislu članka 16. Zakona o pravu na pristup informacijama, rezultat kojeg je pokazao da bi opravdano bilo ograničiti pravo na pristup traženoj informaciji, a sve obzirom da je inspekcijski postupak još uvijek u tijeku, zaključeno je da bi dostava zapisinika mogla ozbiljno narušiti proces donošenja rješenja o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti utvrđenih tijekom koordiniranog inspekcijskog nadzora, tim više što se u zahtjevu za pristup informacijama implicira eventualno objavljivanje dovedene informacije na web stranicama udruge – veli se u dopisu kninskoj udruzi kojega za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode potpisuje ‘službenik za informiranje’ Dragan Čupić.

Eto, to stoji u službenom dopisu jedne državne institucije u kakvima se vole deklarativno izjašnjavati geslom ili floskulom ‘javnost ima pravo znati’, no ovoga puta su ipak odlučili kako ‘javnost nema pravo znati’, jer su se pribojali – objave putem web stranice kninske udruge. Zbog čega? Zašto je za izradu inspekcijskog nalaza potrebno toliko vrijeme? Nije li za javnost od primarnog i strateškog interesa znati što se događa s pitkom vodom i vodotokovima? Zar ne bi trebali znati truje im li netko životni prostor i ugrožava zdravlje radi sitnih interesa, nemara i aljkavosti?

– Na ovo rješenje ćemo se žaliti… – kažu kratko u Ekološkoj udruzi Krka Knin.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će izgledati odgovor na tu žalbu.

Ekološka katastrofa u Kninu 056

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI