Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KRONIKA 112
U akciji ‘Nikita’ kraj Šibenika zaplijenili 805 kilograma marihuane i uhitili 11-članu zločinačku organizaciju

U akciji ‘Nikita’ kraj Šibenika zaplijenili 805 kilograma marihuane i uhitili 11-članu zločinačku organizaciju

U Ravnateljstvu policije MUP-a danas su se na izvanrednoj konferenciji za novinare pohvalili zaplijenom velike količine droge i razbijanjem krijumččarske organizacije. Na konferencijisu govorili zamjenik ravnatelja USKOK-a Dalibor Zidanić, načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina i zamjenik načelnika PNUSKOK-a Krunoslav Horvat. trava6_1

 Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb (SSKOK Zagreb) u suradnji saSlužbom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split (SSKOK Split), Specijalnom jedinice policije, Interventnom policijom, PU zadarskom, Upravom za granicu proveli su kriminalističko istraživanje nad jedanaest osoba zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja. Policijska akcija provodila se u koordinaciji i u odličnoj suradnji s USKOK-om, kazao je Mario Bertina, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Tijek operativne akcije “Nikita” opisao je zamjenik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat.
– Radi se o višemjesečnoj akciji, a koja se intenzivnije provodila unazad dva mjeseca – kazao je Horvat. Trojica osumnjčenih bili su organizatori koji su na području Zagreba organizirali i predvodili zločinačko udruženje. U zajedničko djelovanje povezali su ostale osumnjičene radi kontinuirane nabave, skladištenja i krijumčarenja droge morskim putem iz Republike Albanije na područje Republike Hrvatske. Cilj je bio dovoženja marihuane u kontinentalni dio Hrvatske. Troje od osumnjičenih kao posada ribarskog broda u spremniku za gorivo prevozili su 770 paketa ispunjenih sa više od 800 kg droge marihuana. Policijski službenici zatekli su brod u šibenskom arhipelagu i uhitili osmero hrvatskih državljana, troje bosansko-hercegovačkih državljana, dok je jedan albanski državljanin trenutačno nedostupan policiji. Temeljem naloga suca istrage pretraženo je plovilo kojima su upravljali osumnjičeni te je pronađeno 805 kilograma marihuane.

– Nakon što su osumnjičeni uhićeni i dovedeni pritvorskom nadzorniku, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava. Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu, USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora za sve osumnjičene – navodi zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dalibor Zidanić.

trava1_1 trava2_1

USKOK ZATRAŽIO PRITVOR 

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio je određivanje pritvora za  osamero hrvatskih, dva BH i jednog albanskog državljanina. Uspješno provedenu akciju USKOK je javnosti objavio priopćenjem.
– USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1964., 1972., 1966., 1983., 1989., 1989., 1990., 1987.), dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1977., 1988.) i jednog albanskog državljanina (1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja i  neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. ( 5. 4. 2014. )

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeookrivljenik, od sredine veljače do 3. travnja 2014., u Zagrebu, ustrojili zločinačku organizaciju, odnosno u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike s ciljem kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane morskim putem iz Albanije u Hrvatsku. Prema planu okrivljenika koji su ustrojili zločinačku organizaciju dio marihuane bio je namijenjen za preprodaju na području Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj, a dio za daljnje krijumčarenje i preprodaju u zemlje zapadne Europe. Nakon jednog neuspjelog pokušaja, okrivljenici su u drugom pokušaju ribarskim brodom četvrtookrivljenika iz Albanije u Hrvatsku prevezli 770 paketa u kojima je bilo ukupno 806  kilograma marihuane. Osim što im je na raspolaganje dao brod  za krijumčarenje marihuane, četvrtookrivljenik je provjeravao i mogućnost kontrole radarskog nadzora od strane nadležnih pomorskih službi. Brodom kojim je obavljeno navedeno krijumčarenje upravljali su petookrivljenik i šestookrivljenik, dok su ostali okrivljenici bili zaduženi za prijenos novca, nabavu mobitela, primanje i prijenos poruka te daljnji prijevoz i preprodaju marihuane.  USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika – sroji u priopćenju USKOK-a.trava4_1

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI