Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP apelira na gradsku vlast: Ukinite naknadu za odvodnju, smanjite komunalnu naknadu!

Šibenski SDP apelira na gradsku vlast:
Ukinite naknadu za odvodnju, smanjite komunalnu naknadu!

Konferencija za novinare SDP-a - Vidović-Šupe-Rajić(Foto H. Pavić) (9)Šibenski SDP je napravio kalkulator izračuna vrijednosti boda po kojoj se obračunava komunalna naknada građanima i gospodarstvu i prezentirao ga javnosti. Sve s ciljem, da ilustrira težinu nameta kojeg je nedavno Gradsko vijeće izglasalo usvajajući odluku o novoj cijeni komunalne naknade na području Šibenika, a koja je dvostruko skuplja. Ukinite tu odluku, pledira SDP na aktualnu vlasti, uz poziv kolegama u Gradskom vijeću da im se u inicijativi pridruže. A to nije sve: šibenski socijaldemokrati traže od gradske vlasti i da ukine naknadu za odvodnju, koju je bivša SDP-HNS vlast uvela!

– Ovom odlukom GV-a komunalna naknada je udvostručena i nanosi tešku štetu građanima i gospodarstvu Šibenika- tvrdi predsjednik GO SDP-a Franko Vidović, ocjenjujući odluku nepromišljenom i ishitrenom.  –  Posebno je značajno da se sporna odluka donosi u vremenu kada Grad značajna sredstva akumulira od legalizacije bespravnih objekata, pa je ovakvo povećanje komunalne naknade neumjesno i štetno- smatra Ivan Rajić, SDP-ov vijećnik u šibenskom GV-u. Radi se o vrlo visokim iznosima, pogotovo za tvrtke, pa bi mogle doći u pitanje i plaće radnika u tim tvrtkama- dodaje Rajić.

A što konkretno nova odluka o vriednosti boda za izračun komunalne naknade znači i za građane i za gospodarstvenike ilustrirao je posebnim kalkulatorom Joško Šupe, šef kluba vijećnika SDP-a u šibenskom GV-u. – Tko je dosad plaćao kunu po kvadratu stana u gradu, sad će plaćati dvije za komunalnu naknadu. Dakle, za stan od 70 kvadrata, to će po novoj odluci biti trošak veći za 40 – 200 kuna. A kad se o tvrtkama radi, recimo, u slučaju Lučke uprave Šibenik, za komunalnu naknadu sada će trebati izdvojiti čak 80.366 kuna više! Još gore će proći NCP, marine ili Luka Šibenik koje raspolažu s velikim površinama poslovnog prostora- upozorava Šupe, napominjući kako se radi o fiksnom trošku kojega firma ima bez obzira radi li ili ne radi, proizvodi li ili ne proizvodi.

Posebno intrigantno pitanje za čelnika GO SDP-a Franka Vidovića je gdje će sredstva komunalne naknade, koja je namjenski prihod, biti utrošena. Jer, po zakonu se moraju vratiti tamo gdje su i ostvarena, a  komunalna infrastruktura u gradu je razmjerno  dobra, pa ostaje dvojbeno gdje će se komunalni prihod kanalizirati…

Vidović kuca na vrata gradske uprave i s još jednim prijedlogom. Treba ukinuti naknadu za odvodnju, tvrdi, iako je u ožujku 2011. uvela baš SDP-HNS-ova bivša gradska vlast. No, okolnosti su se promijenile i za taj namet Šibenčanima, nema više razloga, drži Vidović. – Mi smo naknadu za odvodnju, od 2 kune po kubiku, uveli namjenski, radi izgradnje prečistača Podi – Ražine i Brodarica – Podsolarsko, a radi se o investiciji od 17 milijuna eura. U međuvremenu je Vlada uvela istu naknadu, ali 1,5 kuna po kubiku, pa nema razloga da Šibenik isti namet plaća dvaput. Osim toga,  Grad je potpisao ugovor o sufinanciranju prečistača s Hrvatskim vodama, pa smatramo da 10 posto od investicije, koliko je obveza Grada, nije prevelik zalogaj s obzirom da se u tri protekle godine akumuliralo po osnovi naknade za odvodnju gotovo 2 milijuna kuna- izračunao je Vidović. Prema tome, ukinite naknadu za odvodnju- poziva prvi šibenski SDP-ovac “gradske oce”.

Zanimljiv dualizam: SDP na lokalnoj razini , iznimno socijalno osjetljiv i solidaran, pledira na gradsku HDZ-HSP AS vlast da ukine ili smanji namete građanima i gospodarstvu; SDP na državnoj razini proračunski deficit sustavno rješava uvođenjem novih poreza i nameta. Baš kao što i HDZ na lokalnoj razini uvodi namet za nametom, a Karamarko proziva Milanovića i Linića za gušenje gospodarstva i srozavanje standarda građana poreznom politikom…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI