Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
Šibenska kultura od države dobila preko tri milijuna kuna za projekte u 2014.

Šibenska kultura od države dobila preko tri milijuna kuna za projekte u 2014.

Prema objavljenim rezultatima javnih poziva Ministarstva kulture, pojedinačno su najviše dobili Grad Šibenik za uređenje kina Odeon (700 tisuća), MDF (600 tisuća) te Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ (410 tisuća).

knjiznica

Ministarstvo kulture na svojim je stranicama objavilo rezultate raspodjele sredstava za kulturne djelatnosti u 2014., koja se svake godine dijele na temelju javnog poziva. Kulturni projekti u Šibeniku dobili su ukupno 3.315.900 kuna, od čega je najviše sredstava otišlo Gradu Šibeniku za projekt uređenja nekadašnjeg kina Odeon , 700 tisuća kuna. Međunarodni dječji festival dobio je 600 tisuća kuna, a Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ 410 tisuća kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe.

Osim sredstava za MDF, HNK-u u Šibeniku odobreno je dodatnih 120 tisuća kuna za dramski program, 100 tisuća za ostale potrebe kazališta te 20 tisuća za festival klasične glazbe „Musica Appassionata“.  Gradskoj je knjižnici je još dodijeljeno 25 tisuća kuna za nabavu informatičke opreme.

Za arheološka istraživanja Muzeja grada Šibenika osigurano je 40 tisuća (Bribirska Glavica), 70 tisuća (Velištak, Čista Mala), 50 tisuća (Vaćani, Skradin) i 30 tisuća kuna za iskapanja na Žažviću kod Bribira te 31 i pol tisuća kuna za edukativne i izložbene projekte.

Za uređenje Palače Matiazzi Ministarstvo kulture odvojilo je 80 tisuća kuna, dok je tvrđava sv. Nikole dobila 100 tisuća. Za renoviranje slika, oltara i knjiga u dvanaest crkava na području Šibenika izdvojeno je nešto više od 500 tisuća kuna, a Državni je arhiv dobio 200 tisuća kuna za investicijsko održavanje, 30 tisuća za digitalizaciju Šibenskog diplomatarija, 25 tisuća za projekt „Murterske glagoljske matice“, 40 tisuća za konferenciju „Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj“ te 15 tisuća kuna za preventivnu zaštitu arhivskog gradiva.

Za manifestaciju „I riječ je pjesmom postala“, klapa Adriaticum je dobila 10 tisuća kuna, “Kolo” je isti iznos dobilo za proslavu 115. obljetnice, a valja napomenuti i da je za festival „Žedno uho“, koji će ove godine prvi put biti održan u Šibeniku, Ministarstvo kulture izdvojilo ukupno 130 tisuća kuna.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI