Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
“Reformisti” se okupljaju, Čačić izlazi iz zatvora tek u – rujnu?

“Reformisti” se okupljaju, Čačić izlazi iz zatvora tek u – rujnu?

Konvencija HNS-a Šibenik (3)Iako se u javnosti često spominje kako bi Radimir Čačić za mjesec dana mogao na slobodu, zapravo se radi samo o tome da 17. svibnja tek stječe pravo na podnošenje zahtjeva za uvjetni otpust jer se tada navršava polovina od ukupno dosuđenih 22 mjeseca kazne koju odslužuje u poluotvorenom zatvoru u Valturi, kod Pule. Da je kaznu služio u Mađarskoj, 18.svibnja bi teoretski mogao biti na slobodi. A u Hrvatskoj će o njegovu zahtjevu odlučivati Povjerenstvo za uvjetni otpust na čelu kojega je Šibenčanka, sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović. Realno, kažu u Upravi za zatvorski sustav, prije rujna teško da bi Čačić mogao vani.

U Mađarskoj se u pravilu u takvim slučajevima uvjetni otpust daje nakon pola odslužene kazne. Kod nas se tada tek podnosi zahtjev. A prva sjednica Povjerenstva, koje se sastaje samo četiri puta godišnje, održat će se tek u lipnju, što znači da bi u idealnoj situaciji Čačić ovdje bio bar mjesec dana duže u zatvoru nego u Mađarskoj. No, nije izgledno, kažu nam u Upravi za zatvorski sustav, niti da će se to dogoditi u lipnju, jer bi to remetilo dosadašnju hrvatsku praksu po kojoj se nakon uglavnom dvije trećine odslužene kazne zatvorenicima omogućava uvjetni otpust. A to znači, da će Čačić na slobodu najvjerojatnije tek u rujnu.  

 U međuvremenu, njegovi „reformisti“, javni i tajni, zbijaju redove i čekaju ko’ zapete puške na prvi Čačićev znak za akciju. Dosad su lojalnost bivšem šefu otvoreno demonstrirali brojni članovi ogranaka u svjeverozapadnoj Hrvatskoj ( Zagreb, varaždin, Međimurje…), dok Dalmacija, manje više – šuti. Reklo bi se da još kalkuliraju. No, neki nisu kalkulirali. Javno su se deklarirali. Kao što je slučaj s Joškom Dvornikom.

Oni koji su mu se najviše ulizivali, prvi su mu okrenuli leđa

Jedan od splitskih utemeljitelja HNS-a, Joško Dvornik,koji se s bivšim stranačkim šefom nedavno družio za ručkom, tvrdi da Čačić „pršti od želje za politikom, pun je energije i političke strasti. Jedva čeka slobodu i novi start“. Dvornik mu pruža otvoreno podršku, ponajprije iz protesta protiv način na koji ga je stranka izbacila iz svojih redova, bez elementarnog prava na obranu, što drži frapantno nedemokratskim činom. Drugo, ističe, gadljivo mu je kako su oni što su se Ratku najviše ulizivali, pa često zbog toga i neopravdano napredovali, prvi bivšem šefu okrenuli leđa. Treći razlog Dvornikove potpore Čačiću je njegovo uvjerenje da taj „politički buldožer jedini zna i može krčiti put kroz hrvatsku političku džunglu“ i izvući gospodarstvo iz krize. Dvornik je još član HNS-a, a ako ga ne izbace, sam će zatražiti ispisnicu kada Čačić osnuje „reformiste“. Ne želi procjenjivati koliko bi njegovih splitskih stranačkih kolega moglo krenuti istim putem, ali, tvrdi, „nećete vjerovati koliko  se ljudi, koji nisu dosad bili politički angažirani, poznatih, uspješnih ljudi, javlja i govori da želi ući u buduću Čačićevu stranku“.

Šibenčani “reformistima” – netaknuti ?!

Šibenski predsjednik HNS-a Frane Malenica oprezno govori: Zasad smo – netaknuti! Nije bilo izlazaka iz stranke, funkcioniramo bez potresa, nema naznaka podjele, vodstvo je dosta homogeno. Ali, ne znači da neće biti pojedinačnih istupanja.

Za razliku od Malenice, neki su mislili da bi HNS-ov šibenski zastupnik, čelnik Županijske organizacije „narodnjaka“, Petar Baranović, mogao biti jedan od kandidata za „reformski zaokret“. Naročito nakon što je nedavno izjavio kako je vrijeme za novu generaciju političara, jer su oni, što su danas u špici hrvatske politike- potrošeni, što su imali to su dali, nemaju odgovore na krucijalna pitanja i izazove današnjeg vremena. Međutim, iako ne krije da nije sretan razvojem događaja oko Čačića, aludirajući primarno na njegovo izbacivanje iz stranke, ipak ne pokazuje znake otklona od HNS-a. Odluku Predsjedništva stranke poštuje, a  kao legalist, kaže, jednako bi tako poštovao i eventualno drugačiju odluku neke relevantne institucije.

Upravni sud o Čačićevoj tužbi zbog isključenja iz HNS-a

Govori se, naime, da je Čačić podnio tužbu Upravnom sudu zbog, kako drži, neregularnog, postupka isključenja iz stranke. Mnogi smatraju da bi taj spor mogao dobiti, a u tom slučaju bi se mogao ponovo ukazati u HNS-u. Kakve bi tek to potrese izazvalo, ne treba ni govoriti. Možda bi mu bila dovoljna samo pravna satisfakcija, a moguće je i da bi povratkom, među one koji su mu „presudili“, izveo neku vrst „udara“ na bivšu stranku.

Vesna Pusić neće se više kandidirati

Kako god, HNS prolazi ozbiljnu krizu, rejting stranke je jedva 2,3 posto, a aktualna predsjednica Vesna Pusić već je najavila, kažu u HNS-u, da se na idućim unutarstranačkim izborima( 2015.) neće kandidirati za tu funkciju. Tko bi je mogao naslijediti? U kuloarima se, ili kao probni baloni ili kao prikriveno agitiranje, spominju Goran Beus Richenberg, pa čak i Petar Baranović, koji drži da je tek riječ o –političkom traču. No, tko? Vodstvo stranke se uvijek hvalilo velikim brojem istaknutih i kvalitetnih članova. Bivši splitsko-dalmatinski šef „narodnjaka“, član Predsjedništva HNS-a, Srđan Gjurković , upravo deficit prepoznatljivih političkih imena smatra startnom slabošću „reformista“ koji se okupljaju oko samo jednog imena- Ratka Čačića- stvarajući novi kult ličnosti. Realno gledajući hrvatsku političku scenu, nije li taj kult sveprisutan?   

  


VEZANE VIJESTI