Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Prostorno planiranje, korupcija i okoliš

Prostorno planiranje, korupcija i okoliš

Zagrebački ured međunarodne neprofitne nevladine organizacije Heinrich Boll Stiftung u suradnji sa Zelenom akcijom, Pravom na grad, Zelenom Istrom, Art radionicom Lazareti i Multimedijalnim institutom  od 9. do 11. travnja u Zagrebu organizira seminar o prostornom planiranju i korupciji na kojem sudjeluju predstavnici udruga i inicijativa za zaštitu okoliša i prostora, te udruga za borbu protiv korupcije, predstavnici lokalnih vlasti i istraživački novinari iz osam županija.

kolaz_naslovnica_588_170_siva

Ovaj seminar je dio projekta “Korupcijski SONAR- Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima” koji prije spomenute udruge provode u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, a projekt je financiran od strane Europske komisije, Ureda za udruge Vlade RH i Heinrich Boll Stiftung. Na seminaru sudjeluju predstavnici udruga i inicijativa za zaštitu okoliša i prostora te udruga za borbu protiv korupcije, predstavnici lokalnih vlasti i istraživački novinari i to iz osam županija koje su obuhvaćene projektom. Te županije su: Grad Zagreb, Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija.

– Ciljevi seminara su educirati sudionike o procedurama prostornog planiranja, upoznati ih sa mehanizmima korupcije u prostornom planiranju u Hrvatskoj i EU te predstaviti mehanizme, procedure i zakonska rješenja iz Hrvatske i EU koja smanjuju potencijal za korupciju u prostornom planiranju – kaže u najavi događaja Tomislav Tomašević iz Heinrich Boll Stiftung Hrvatska.

Heinrich Böll Stiftung  dolazi iz Savezne Republike Njemačke i predstavlja se kao dio zelene političke struje, koja se razvila i van matične države kroz sučeljavanje tradicionalnih političkih pravaca socijalizma, liberalizma i konzervatizma. Zajedničke osnovne vrijednosti HBS-a su ekologija i održivi razvoj, demokracija, ljudska prava, samoodređenje i pravda. Posebno promiče rodnu demokraciju, društvenu emancipaciju i ravnopravnost žena i muškaraca. Angažira se za ravnopravnost kulturnih i etničkih manjina i za socijalnu kao i političku participaciju imigranata, za nenasilje i aktivnu mirovnu politiku. Organizacija je dobila ime po piscu i dobitniku Nobelove nagrade Heinrichu Böllu, koji, kako kažu, predstavlja pojam onoga što su sebi zadali: izabrana sloboda, građanska hrabrost, tolerancija i vrednovanje umjetnosti i kulture kao autonomnih sfera mišljenja i djelovanja.

 


VEZANE VIJESTI