Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
‘Peticija protiv sramoćenja’ ide dalje: ako ste za slobodu govora, potpišite ju ovdje

‘Peticija protiv sramoćenja’ ide dalje:
ako ste za slobodu govora, potpišite ju ovdje

0803_freespeech_630x420

Hrvatsko novinarsko društvo je pokrenulo potpisivanje peticije koja je nazvana ‘Peticija protiv sramoćenja’.  Potpisivanje traje i dalje, a u nešto više od dva dana potpisalo ju je 1430 potpisnika.  

Podrobnije pojašnjenje razloga pokretanja ove peticije je u popratnom tekstu. Peticija se potpisuje ‘online’ i vrlo je jednostavna, te zahtjeva tek desetak sekundi vremena: upisuju se ime, prezime i zanimanje potpisnika. Ako želite potpisati peticiju, dovoljno je kliknuti OVDJE.

 Ako vas zanima, OVDJE možete vidjeti tko ju je potpisao do sada. Evo teksta:

 

Mi, dolje potpisani građani tražimo od Vlade i Hrvatskoga sabora da ukinu članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga. To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta.

Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi “laki na obaraču” u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima.

Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje.

Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti.

 


VEZANE VIJESTI