Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Mirela Holy, predsjednica ORaH-a u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2: SDP i HDZ nisu isti, ali se zauzimaju za istu gospodarsku politiku

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2:
SDP i HDZ nisu isti, ali se zauzimaju za istu gospodarsku politiku

holly - krcic 072Predsjednica ORaH-a, bivša SDP- ova ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 izjavila je da SDP i HDZ nisu isti, ali su iste gospodarske politike za koje se zauzimaju, a to je neoliberalni kapitalizam koji je Hrvatskoj dosad nanio puno zla. Neće koalirati s nijednom političkom strankom ni u “europskim” ni na parlamentarnim izborima jer trenutno na hrvatskoj političkoj sceni nema nijedne strane s kojom dijele uvjerenja.

S desnicom, kako je kazala, nema nikakve šanse koaliranje, ali ni s SDP- om zbog činjenice da ne provodi program s kojim je stranka dobila izbore.

Na opasku voditelja Aleksandra Stankovića da joj popularnost ubrzano raste, konstatirala je kako ih taj nagli uspon dovodi u fokus političkih ajkula i piranja, pa bi radije da im je popularnost rasla postepenije jer bi to tada bio rezultat prezentacije njihovih politika, a ne dojma ili eventualne kontre zbog činjenice da se ljudima ne sviđa kamo politika danas ide.  ORaH je mlada stranka, svega šest mjeseci na političkoj sceni i financira se isključivo od članarine i manjih donacija, kazala je Holy. Dosad su za putne troškove svojih članova i organiziranje podružnica, odnosno za dvorane u kojima održavaju osnivačke skupove, potrošlili svega 50 tisuća kuna! – Ljudi misle da mi imamo novac od moga zastupničkog mandata, ali taj novac i dalje ide SDP-u i ja smatram da je to ispravno jer sam u Sabor ušla s njihovom listom – objasnila je Holy.

Obrazložila je i zašto ne misli da je prijevara njezina pozicija nositelja liste za EU parlament, iako se u startu izjasnila da i kad bi bila izabrana ne bi konzumirala taj mandat. Stranka je mlada i nema još dovoljno snažna i prepoznatljiva imena, pa bi u toj utakmici bilo teško bez njezinog imena koje je trenutno najsnažnije ime ORaH-a. Ukoliko ne osvoje nijedan mandat na tim izborima neće biti razočarani, jer kao stranka koja postoji tek šest mjeseci nemaju ni financijsku ni organizacijsku infrastrukturu. No, osvoje li makar i jedan mandat, skakat će od sreće, iskreno je priznala.

ORaH nije udruga, a nije ni tek zelena stranka niti je u “dealu” s njima. Njihova je programska platforma održivi razvoj što je, napominje, puno šire od zelene politike i zaštite okoliša. Politika ORaH-a se temelji na tri stupa: gospodarski razvoj, zaštita okoliša i ljudska prava, a Hrvatska neće imati nikakve šanse bez reforme javne uprave i pravosuđa.

Istina je da zagovaraju uzgoj i preredu industrijske konoplje za koju vjeruju da bi značajno pridonijela hrvatskoj poljoprivredi. Činjenica je, dodaje, da u Hrvatskoj imamo 1,5 milijuna hektara neobrađene zemlje, a uz odlične klimatske uvjete i interes poljoprivrednika, za to nam treba samo promijeniti dva članka zakona i jedan pravilnik, što bi se moglo u tjedan dana. Naravno, da ne misli “spasiti” hrvatsko gospodarstvo uzgojem konoplje, ali to je samo jedan od primjera gdje i kako možemo prosperirati.

ORaH se zalaže i za legalizaciju indijske konoplje zbog njezinog iznimnog medicinskog učinka osobito kod neizlječivih bolesti, kao što je primjerice karcinom. Osobno nije probala ni marihuanu, ali ni alkohol ne konzumira jer joj je, veli, odvratan okus alkohola. A marihuanu i da je legalizirana vjerojatno ne bi konzumirala jer joj ne treba, i bez nje je, kaže, dovoljno kreativna i opuštena.

Gledatelji su nastup Mirele Holy ocijenili visokom ocjenom – 8,93 (od maksimalno 10).

 


VEZANE VIJESTI