Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Ministrica kulture stala uz novinare: Sramotnu odredbu Kaznenog zakona o kaznenom djelu „sramoćenja“ treba pod hitno mijenjati

Ministrica kulture stala uz novinare:
Sramotnu odredbu Kaznenog zakona o kaznenom djelu „sramoćenja“ treba pod hitno mijenjati

Nakon pripćenja Hrvatskog novinarskog društva, kojim je strukovna udruga od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Hrvatskog sabora zatražila izmjene i dopune Kaznenog zakona RH kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, uz novinare je stala i ministrica kulture.

prof_dr_sc_andrea_zlatar_violic_articleimage – Najoštrije osuđujem pritisak na novinarku i potpredsjednicu Hrvatskog novinarskog društva Slavicu Lukić, a u vidu nepravomoćne presude koja joj je izrečena zato jer je razotkrila “outsourcing” javnog novca na račun jedne privatne zdravstvene tvrtke.  Objava istinitih informacija ne bi smjela biti kazneno djelo, a to da za njega odgovaraju novinari osobno, posebno je sporno. Umjesto pozivanja na odgovornost novinara, čija je sloboda djelovanja ionako oštećena dugotrajnom erozijom radnih uvjeta, insistiram na većoj javnoj odgovornosti medija i njihovih vlasnika, posebno putem dosljedne primjene zakonskih odredbi o pravu na ispravak i odgovor. Od eventualne senzacionalističke objave nebitnih informacija – što sigurno ne vrijedi za tekstove Slavice Lukić – mogu prividno i kratkotrajno profitirati jedino vlasnici medija, dok novinarke i novinari od toga samo gube. Prema tome, ne mogu biti niti odgovorni za to.

Sramotnu odredbu Kaznenog zakona o kaznenom djelu „sramoćenja“ treba pod hitno mijenjati, jer je riječ o nedopustivom zakonskom pritisku zakona na slobodu govora, koja je vrijednost više razine – stoji u priopćenju ministrice kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić.

Priopćenjem vezano uz Kazneni zakon i djelo “sramoćenja” večeras se oglasila i Vlada RH.
– Povodom priopćenja Hrvatskog novinarskog društva, danas, 7. travnja 2014. godine, a u cilju točnog informiranja javnosti, Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske ističe sljedeće činjenice: Djelo „sramoćenja“ uvedeno je u Kazneni zakon za mandata prošle Vlade, točnije novi Kazneni zakon, koji uvodi djelo „sramoćenja“, prihvaćen je u Hrvatskom saboru 21. listopada 2011. godine. Ministarstvo pravosuđa prati primjenu cjelokupnog Kaznenog zakona, pa i navedene odredbe, te će po potrebi pristupiti izmjeni Kaznenog zakona.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI