Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Bit će veselo, kao na nedavnom uskršnjem doručku

Međunarodni praznik besplatnog fažola na Krki i Jadriji, kamena s ramena u Oklaju…

Bit će veselo, kao na nedavnom uskršnjem doručku
Bit će veselo, kao na nedavnom uskršnjem doručku

Ljudi vole ukusne i besplatne obroke,  kao na nedavnom uskršnjem doručku

Neradni dan, Međunarodni praznik rada, bit će obilježen i ove godine s naglaskom na podjelu besplatnih porcija graha, na više lokacija. Već desetljećima je svojevrsna tradicija da mnoštvo žitelja Šibensko-kninske županije odlazi na središnju proslavu praznika u Nacionalni park Krka, odnosno na livadu podno Skradinskog buka ili slapova Krke. Na taj dan je ulaz u NP besplatan za lokalni živalj, pa će tako biti i ove godine.

– Na dan 1. svibnja 2014. svi stanovnici Šibensko-kninske županije imaju besplatan ulaz u Nacionalni park „Krka“. Ostali građani Republike Hrvatske moći će Park posjetiti po promotivnoj cijeni ulaznice od 20 kn po osobi. Djeca do 18 godina imaju besplatan ulaz. Radujemo se zajedničkom druženju povodom Međunarodnog praznika rada! – vele u NP Krka.

Besplatni ulaz i kuhani obrok

A tamo će biti i dužnosnici iz Šibensko-kninske županije koji će građanima, kojih se posljednjih godina na besplatnom kuhanom obroku pojavljuje sve više, porcije ‘fažola’ grabilicom dijeliti župan Goran Pauk.

–  U povodu Međunarodnog praznika rada i blagdana sv. Josipa radnika, u četvrtak, 1. svibnja 2014. godine u 12.00 sati u Nacionalnom parku „Krka župan Goran Pauk sa svojim suradnicima posjetiteljima će dijeliti besplatne porcije graha – vele u Županiji.

A i šibenske vlasti se uključuju u proslavu rada, kao i obično – na Jadriji.

DJ, pašta, klapa i fažol

–  Grad Šibenik, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, Športskim društvom Jadrija, te Turističkom zajednicom Grada Šibenika tradicionalno obilježava proslavu 1. svibnja-Međunarodni praznik rada na Gradskom kupalištu Jadrija. Program počinje u 15h tradicionalnom podjelom pašte i fažola, a posjetitelje će zabavljati klapa Babalubam, DJ Mirabel i klapa Stari prijatelji. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Šibenika u 13 i 14h, s povratkom u 18 i 19h – kažu u Gradu Šibeniku.

Nešto maštovitiji praznični jelovnik pripremaju vodičke vlasti.

– TZ grada Vodica priprema tradicionalni piknik  01. svibnja u Rakitnici kraj crkve sv. Ivana. Uz zabavni program koji počinje u 10 sati bit će poslužen fažol, divlje zelje i pulenta – zovu Vodičani.

Trka magaraca, šijanje i bacanje kamenja

U Oklaju podno Promine odvija se ponešto složeniji prvosvibanjski program nazvan Prominske igre , a na kojima će se utrkivati biciklisti, mlađi i stariji trkači, natjecat će se u disciplinama kamena s ramena, balotama, šijanju, malom nogometu, te će se revijalno utrkivati konji, ali i magarci.  Za pobjednike, drugoplasirane i trećeplasirane u svim navedenim disciplinama predviđene su i, za ova krizna vremena, bogate novčane nagrade (prvak u trci magaraca dobija 1200 kuna, balotama i nogometu 700 kuna, trkači 600 kuna itd.).

Sretno.

ostalo_partneri15slika1

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI