Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
GOSPODARSTVO
Lj. Jurčić: Vlada sve radi pogrešno! Hoće, neće, hoće”- stiže novi porez na kamate na štednju

Lj. Jurčić:
Vlada sve radi pogrešno! Hoće, neće, hoće”- stiže novi porez na kamate na štednju

Hoće, neće, hoće! Ovako bi se ukratko mogle sažeti izjave čelnih ljudi države o uvođenju novih poreza i nameta. Svima nam se, naime dobro usjekla u sjećanje izjava premijera Zorana Milanovića kako do 2016.g. Vlada neće uvoditi nove poreze. Isto je to višekratno do jučer ponavljala i prva potpredsjednica Vlade koja je prije neki dan najavila „bolne rezove“ u čemu ju je već sutradan demantirao premijer Milanović. Istovjetne izjave javnosti su odašiljali i ministar financija Slavko Linić, pa ministar Branko Grčić

SDP je u odluci o novim opterećenjima podržao i koalicijski partner.

I dok je normalni svijet pokušavao uhvatiti njihove neusklađene izjave i pokušati razaznati kakvu nam financijsku kartu kroje, na užem kabinetu Vlade, ministar Linić je najavio novi porez na kamate na štednju u bankama u visini od 12 posto. Odluka će,  zaključeno je, stupiti na snagu sa prvim danom iduće godine, a od nje će biti izuzeta samo stambena štednja.

Hrvatski građani u bankama „drže“ preko 177,4 milijarde kuna, a štedi oko 18 posto građana.

Građani su ponovo u stanju šoka i nevjerice. Ovoj se vlasti, naprosto više ništa ne može vjerovati! Zanimljivo je Grčićevo obrazloženje uvođenja novog poreza. Reče dični ministar i ostane živ: „Ovo nije novi porez, planirali smo ga ranije“! Da čovjek ne povjeruje, a njegovo pojašnjenje medijima objeručke je prihvatio i podržao ministar Linić.

jurcic_ljubo_650Sa osnove novog poreza na kamate na štednju država će u proračun doznačiti oko 300 milijuna kuna godišnje. Nešto više „ubrat“ će se kroz smanjenje olakšica poduzetnicima na ime smanjenja olakšica za reinvestiranu dobit. I tu, očito nije kraj. Još do jučer uvjeravali su nas kako neće biti ni novih trošarina na gorivo pa su uvedene. Tvrdili su kako povećanje trošarina neće predstavljati novi udar po džepovima građana, a onda je gorovi poskupjelo preko noći, ne za 20 lipa za koliko su povećane trošarine, već za 25 lipa po litri. Udarila je Vlada i po telekomunikacijskim tvrtkama od kojih sada možemo očekivati nova poskupljenja ili smanjenu aktivnost.

 

U situaciji kad nacionalni dohodak pada, uvođenje novog poreza djeluje negativno na ukupnu ekonomsku stabilnost. Na prvi pogled, ova je mjera  logična. Građani na štednji imaju određene novce i ništa se posebno neće dogoditi sa uvođenjem poreza na kamate na štednju. Novi porez će, međutim negativno i posljedično utjecati na smanjenje potrošnje, potrošnja na proizvodnju i tako u krug. Kad kažem da je odluka logična na prvi pogled mislim na to da je najlakše uzeti novac sa mjesta gdje ga,očito ima. Druga strana novoporezne priče je stvaranje negativne atmosfere, izjavio je to za portal Tris ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Ljubo Jurčić koji smatra kako neće biti velike navale na podizanje štednje jer ljudi, naprosto ne  znaju gdje bi onda sa ušteđevinom.

Jurčić dodaje kako Vlada svim silama nastoji spasiti deficiti to na način da cijelu državu gura sve dublje u ponor.

U situaciji kakva je u državi, nikako se ne bi smjelo ići sa novim nametima koji će dodatno ugušiti domaću proizvodnju već učiniti sve da se spasi domaća proizvodnja i radna mjesta. Vlada čini sve pogrešno. Bezidejna je, luta, prava katastrofa. Naprosto se mora zaključiti kako je ova vlast nesposobna, a kontradiktorne izjave kojima nas stalno obasipaju, djeluju zbunjujućena građane, na kraju će ekonomski stručnjak Jurčić, inače sveučilišni profesor.


VEZANE VIJESTI