Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO
Bivši ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Hrvatska među 10 najgorih ekonomija svijeta, a Linić nas ponovo zadužuje

Bivši ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Hrvatska se i dalje zadužuje, a ministar financija RH Slavko Linić  najavu o novoj novčanoj „omči oko vrata“ najavljuje kao prvorazredni uspješni događaj. 

Ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Međunarodni monetarni fond na svojoj je proljetnoj godišnjoj skupštini svesrdno podržao nastojanja Vlade u provedbi reformi pa će koncem ovog mjeseca MMF Hrvatskoj odobriti novi kredit u tri rate. Novac će se, izjavio je u Washingtonu dobro raspoložen prvi čovjek financija, stići u tri jednake rate, svaka po 75 milijuna dolara. Sredstva su strogo namjenska za provedbu strukturnih reformi, poglavito onih u područjima obrazovanja, zdravstva i socijalne politike. Kamte koje ćemo morati plaćati, zasad nitko ne spominje.

Još jedno zaduženje Hrvatsku će primorati na nove mjere štednje koje će uslijediti vrlo skoro u vidu najavljenih novih trošarina i novog poreza na mobilnu telefoniju. I dok ministar Linić priznaje da će novi nameti opteretiti građane, njegov kolega iz Vlade ministar Jovanović to nesuvislo negira. Čovjek je, očito izgubljen u silnim stranačkim problemima i zaogrnut plaštem ekonomske sigurnosti koju mu donosi plaća i pozicija u Vladi pa ne preoznaje težinu življenja i preživljavanja „običnog-malog“ čovjeka kojemu je svako poskupljenje novi udar po džepu. Od novih mjera štednje strepi i 40 tisuća zaposlenih u javnoj upravi koji su dosad bili pošteđeni mjera štednjekoje su zaposlenici u drugim sektorima itekako osjetili na svojoj koži.

I dok ministar Linić obija pragove MMF-a iz svijeta nam je stigla nova pljuska. Na neslavnoj listi deset najgorih ekonomija svijeta prestižni Econimist Intelligence Unit uvrstio je i Hrvatsku što dovoljno govori o stanju domaće ekonomije koja već nekoliko godina zaredom bilježi konstantnu spiralu propadanja o čemu je nedavno progovorio i Bruxelles u svojoj najnovijoj prognozi. Riječje o prekomjernom proračunskom deficitu i ovogodišnjim daljnjim ekonomskim i gospodarskim minusima, dok se neznatni oporavak očekuje tek dogodine.

Na neslavnoj listi zemalja koje imaju najgore ekonomije Hrvatska se svrstala uz bok Cipra, Ukrajine, Puerto Rica, Libije, Srednjeafričke Republike, Venezuele, Ekvatorijalne Gvineje, Argentine i Barbadosa. Dakle, najbolji smo od 10 najgorih ako to ikomu pametnom može biti utjeha.

Razlozi katastrofalnog stanja hrvatske ekonomije leže u provedbi fiskalne štednje, u enormnom broju nezaposlenosti, a brojka se opasno primaknula 380 tisuća. Tu je i enormno visoki vanjski dug zemlje, čvrsti krediti, slaba konkurentnost…

Smanjenje proračunskog deficita od nas traži i EU i to za 2,3 posto BDP-a pa, nema sumnje, da će slijediti novi rezovi koji će građane prisiliti na novo stezanje kaiša. Turistička sezona će koliko-toliko ublažiti negativne trendove barem za kratko, a onda nas na jesen čekaju novi minusi.

Većina ekonomista i ekonomskih analitičara smatraju kako nas stalna štednja i rezanje plaća neće spasiti, već isključivo nove investicije i to ne u državnom već u privatnom sektoru. Poduzetnici, međutim ,s pravom, nevoljno ulaze u nove investicijske cikluse svjesni ukupnog okruženja u kojem rade, ali i nestabilnosti politike koja se svako malo odražava u novim mjerama u gotovo svim sektorima, napose u parafiskalnim nametima.

Hrvatska je u krizi izgubila oko 150 tisuća radnih mjesta, a svakim danom broj zaposlenih opada, a nezposlenost raste. Svjetska ekonomija se oporavila i računa se da će u ovoj godini rasti po stopi od 3 posto, dok je ta brojka za Hrvatsku zasad nedosanjani san. Domaći stručnjaci tvrde da nas samo rast ekonomije od 4 posto može spasiti, a on je uz današnje debele minuse tako daleko.


VEZANE VIJESTI