Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
IZDVOJENO
HND: Zahtijevamo izbacivanje djela „sramoćenja“ iz Kaznenog zakona

HND:
Zahtijevamo izbacivanje djela „sramoćenja“ iz Kaznenog zakona

Hrvatsko novinarsko društvo u priopćenju ističe kako ponovno od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Hrvatskog sabora  zahtijeva da pristupe hitnom procesu izmjena i dopuna Kaznenog zakona RH kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda. Osobito je važno iz Kaznenog zakona ukloniti novo djelo „sramoćenja“ koje je preuzeto iz švicarskog zakonodavstva, a ne postoji u kaznenom zakonodavstvu zemalja EU.

 Zdenko Duka (2)
– Novi povod za to je nepravomoćna presuda za sramoćenje kojom je potkraj ožujka Općinski sud u Zagrebu (sudac Marko Benčić) proglasio krivom Slavicu Lukić, novinarku Jutarnjeg lista i potpredsjednicu HND-a a zbog tužbe koju je protiv nje podnijela Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne klinike Medikol. Slavica Lukić tužena je i osuđena zato što je iznijela da je privatna poliklinika Medikol od studenog 2007. pa do kraja 2013. godine dobila iz sredstava HZZO-a 500 milijuna kuna. U tekstu iz veljače 2013. godine, novinarka je ustvrdila da je Medikol, unatoč ogromnom prihodu javnog novca, nestabilna ustanova. Razvoj događaja to je i potvrdio pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici Medikola zatražili predstečajnu nagodbu.

Sudac je u presudi zaključio i da je „jedino razumno obrazloženje zašto okrivljena upravo redovno istražuje poslovanje i rad privatnog tužitelja tj. Medikola, neki sudu nepoznati ali svakako neopravdani razlog“. Za kazneno djelo sramoćenja prema novom KZ-u može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu ali je sudac ocijenio da ta istina nije iznesena u javnom interesu! Ova je presuda, koliko nam je u HND-u poznato, prva (nepravomoćna) presuda za djelo sramoćenja koje je uvedeno novim KZ-om koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine. Ali, prema našoj evidenciji, na hrvatskim sudovima vode se 42 postupka za djelo sramoćenja – od toga na kaznenom odjelu Općinskog suda u Zagrebu 33 postupka, u Rijeci pet i u Osijeku četiri postupka.

HND će uporno pritiskati vlast sve dok u Kaznenom zakonu ne izmijeni članke koje se odnose na kaznena djela protiv časti i ugleda. Smisao ovakvih odredbi je ušutkavanje novinara i eliminiranje neovisnog, istraživačkog i kritičkog novinarstva – stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI