Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
INTERVJUI / KULTURA
Gorana Barišić Bačelić: Šibenske dame će bez problema na potpeticama doći do sv. Mihovila

Gorana Barišić Bačelić:
Šibenske dame će bez problema na potpeticama doći do sv. Mihovila

Novoizabrana voditeljica tvrđave sv. Mihovil za TRIS otkriva zatečeno stanje na terenu…

Gorana Bačelić 033

Još je dva mjeseca ostalo do otvorenja Ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila. U gradu u kojem je prije 500 godina vladala skepsa i oko gradnje katedrale, normalno je da trenutačno po ulicama možete čuti na stotine razloga zbog čega će projekt na sv. Mihovilu biti neuspješan. Novoizabrana voditeljica šibenskih tvrđava Gorana Barišić Bačelić je, pak, optimistična, a dužnost je preuzela prije tri dana…

Gdje vam je ured?

Ured je trenutačno pri Odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, jer je tu tim koji je dosad radio na tom projektu i upućen je u sve detalje. Dogovorili smo se da je tako u ovoj prvoj fazi najbolje, a gdje ću biti smještena ubuduće, ne znam.

Pretpostavljam da ste posjetili tvrđavu sv. Mihovila. Kako je stanje na terenu?

Stanje je zapravo jako dobro. Ustvari sam iznenađena što će sve taj prostor moći pružati u budućnosti. Tek kad dođete na lice mjesta postanete svjesni svih mogućnosti koje ne vidite preko nacrta. Ne radi se, dakle, samo o Ljetnoj pozornici, nego o svim drugim prostorima, kompletnoj tvrđavi, okolišu… Prostor je multifunkcionalan i trudit ću se da u budućnosti realizira sve svoje kapacitete.

Otvorenje pozornice je, dakle, 7. lipnja?

Da, to je definitivni datum svečanog otvaranja Ljetne pozornice na sv. Mihovilu.

U Gradu, što se programa otvorenja tiče, šute kao zaliveni. Imate li vi što za reći?

Nitko vam neće reći ništa jer je još prerano. Govorimo o nečemu što će se dogoditi za dva mjeseca…

To je bliže nego što mislite…

Da, znam, ali nije preblizu. Konkretne informacije o otvaranju bit će poznate u drugoj polovici mjeseca.

U projektu koji je bio napisao za EU fondove, morao je biti ispisan i koncept programa. Što je tu pisalo?

Mislim da tu nisu bila važna konkretna imena, bitnija je bila koncepcija. Europskim fondovima je bilo zanimljivo što se ovdje radi o jednoj široj priči od same prezentacije kulturno-povijesnog spomenika. Tvrđavi će se udahnuti novi život, a priča se može proširiti i na cijelu godinu. U ovoj prvoj sezoni vidjet ćemo što tvrđava sve može ponuditi i kakav program mi ustvari želimo gore. I da se svi oni koji se u tome vide u budućnosti i jave.

Koliko je istine u informaciji da je Artim produkciji, pokretačima Terranea i Azimuta, povjereno osmišljavanje programa na sv. Mihovilu?

Artim je, kao i svaka druga tvrtka, dobrodošao za suradnju.

Znači ne postoji ekskluzivni ugovor s njima?

Ne postoji.

Gorana Bačelić 037

Osim termina otvaranja, dogovorena je i ‘Carmina Burana’ 15. lipnja. Oni koji su vidjeli pozornicu tvrde da nema šanse da na nju stane cijelo ‘Kolo’ i Vojni orkestar…

Na pozornici će biti ukupno 130 izvođača i svi će stati, neće biti takvih problema. Pozornica nije baš toliko mala kako se priča. Kad se gledalište napuni, bit će to jedan poprilično intimni prostor…

Vidite li Šansonu na tvrđavi?

Zašto ne? Ako organizatori vide budućnost festivala na tvrđavi, vidim je i ja.

Kako će dame u potpeticama dohodati do gore?

Naviknut ćemo se na to, nije nama lako hodati ni po šibenskoj gradskoj jezgri.

A MDF?

Ove godine otvaranje Dječji festivali neće biti na tvrđavi. Festival je blizu i puno je stvari već dogovoreno, pa očekujem da ćemo uskoro intenzivirati razgovore, kako bi se dio programa preselio na tvrđavi iduće godine.

Ljetna pozornica imat će tisuću mjesta…

1077…

Teško će se neka produkcija gore isplatiti isključivo od prodaje ulaznica?

Na financijskoj konstrukciji se intenzivno radi. Uvjerena sam da će mogućnosti tvrđave sv. Mihovila privući i one koji će taj financijski aspekt malo podržati.

Hoće li biti gotov taj famozni pristupni put, što je apostrofirano kao najveći problem?

Svakako da treba biti gotov do otvaranja, bez pristupnog puta, jednostavno, nema pristupa tvrđavi. Građevinski radovi imaju svoj tijek, svi su upoznati s rokovima, pa se nadam da tu neće biti problema.

Osim pozornice, na sv. Mihovilu planirani su bili i drugi sadržaji. U međuvremenu se plan izmijenio, kakva je trenutačna vizija?

Prvotna koncepcija neće biti realizirana, no taj prostor je i dalje idealan za brojne sadržaje i bit će iskorišten koliko god može – i za obilazak, ali i za radionice, izložbe, i sve ono što će posjetiteljima dati punu interpretaciju tog kulturno-povijesnog spomenika.

Gdje će turisti po danu moći potrošiti novac, osim na ulazu i u kafiću?

Bit će dalekozori, a razmišljam i o tome da bude i prostor s publikacijama i suvenirima.

Jučer ste ostali bez šefa tehnike. Kako komentirate poništenje natječaja?

To ćete morati pitati ravnatelja Muzeja.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI