Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
GOSPODARSTVO
G. Santini: HDZ-ov program je med-medeni, ali izlaska iz krize nema bez smanjenja mirovina, zdravstvenog standarda…

G. Santini:
HDZ-ov program je med-medeni, ali izlaska iz krize nema bez smanjenja mirovina, zdravstvenog standarda…

HDZ-ov desetogodišnji plan izlaska iz krize koji je u srijedu predstavljen pod nazivom „Investicijski potencijali Hrvatske“ pravi je „med medeni“,  samo se pitam tko će ga i kako sprovesti u djelo, sarkastično će ekonomski stručnjak Guste Santini za portal Tris ističući kako bi rado volio zaviriti u detaljni program i analizirati ga.

To, naravno zasad nije moguće s obzirom da je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio detaljnije predstavljanje plana tek za jesen ove godine. Santinija je ovaj program podsjetio na priču kad se kaže kako „u gradu ima čevapa za 10 kuna, ali čevape po toj cijeni nitko ne uspijeva pronaći“.

Karamarko je, inače govoreći o aktualnom stanju u državi iznio niz brojki koje svjedoče o zabrinjavajućem ekonomsko-gospodarsko socijalnom stanju zemlje zbog čega je konstatirao kako aktualna vlast ne radi svoj posao, nesposobna je… U zemlji je trenutačno preko 362 tisuće nezaposlenih, treća smo zemlja po nezaposlenosti mladih osoba, BDP pada treći kvartal uzastopno, stručnjaci su nas svrstali među 10 najlošijih svjetskih ekonomija…Vlast nas svojim potezima gura u bankrot, investitori nas zaobilaze, građani grcaju u dugovima kao i država u cjelini, mladi napuštaju zemlju po završetku fakulteta pa danas svjedočimo „fakultetskoj emigraciji“, slikovito je nabrajao Karamarko koji vjeruje kako njegova stranka može zemlju izvući iz krize. Cilj je, istaknuo je, stvaranje moderne, jake i ekološke države. Sada imamo građane kojima standard pada svakodnevno, radnicima se prijeti otkazima, građanima ovrhama…Imamo viziju razvoja s reformama, uzviknuo je Karamarko najavljujući samo mali dio poteza koje bi oni poduzeli, a riječ je o smanjenju poreza, rasterećenju poduzetnika, gradnji javne infrastrukture…Od jačih projekata spomenuti su tek ovlaš projekti navodnjavanja, nizinske pruge…

santini guste

Ovo nije ni prvi ni zadnji program kojeg sam čuo. Radi se o nečemu drugome. Hrvatska danas nema vlastitu štednju što posljedično znači da nam novac mora doći iz inozemstva. U situaciji kad imamo nizak rejting, kad imamo pretjerani budžetski deficit, kada uzimamo skupe inozemne kredite po visokim kamatama, onda je jasno da takvo poslovanje ne ulijeva optimizam. Problem je u komercijalnim investicijama kojih nema pa nema. Sagradili smo lijepe kilometre autocesta i što sada. Dajemo ih u koncesiju na dugo vremensko razdoblje. Zašto? Zar sami ne znamo njima upravljati, upitao se naš sugovornik  ocjenjujući kako je sve što je HDZ naveo lijepo i politički posloženo. U situaciji kad nema studije i argumentacije, svašta se može govoriti i najavljivati.

Smanjenje mirovina, zdravstvenih i socijalnih prava…

Govoreći otvoreno, dodaje Santini, Hrvatskoj danas trebaju komercijalni projekti za čiju realizaciju trebamo inozemne partnere. Ja sam svojedobno predložio dva manja projekta koja bi u kratko vrijeme mogla polučiti dobrim rezultatima. Predložio sam, primjerice da se u desetak naselja u kojima živi mali broj stanovnika, a imaju  raspoložive bolničke kapacitete, sagradi po petnaestak tisuća postelja za osobe treće životne dobi. Dalje, predlagao sam da se u četverokutu-Plitvice, Paklenica, Velebit-Krka sagradi europski Las Vegas. Projekt nizinske pruge predstavlja javno dobro, međutim nama u ovom trenutku trebaju komercijalni projekti, projekti koji će sačuvati postojeća radna mjesta. Treba nam porezna reforma, međutim bez radikalnog restrukturiranja rashodovne strane proračuna nema ni govora o izlasku iz krize. To zapravo znači provedbu bolnih rezova kao što su to, npr. smanjenje mirovina uvažavajući pri tomu socijalnu komponentu, zatim smanjenje zdravstvenog i socijalnog standarda što treba provesti uz dosta socijalnog senzibiliteta. Nužnim držim smanjenje sadašnjeg broja općina i gradova kojih je preko 500 na svega 60-tak.

Je li krizno stanje kakvo je ovo aktualno u državi pravi trenutak za provedbu tako rigoroznih rezova, pitamo Santinija.

Ako bolne rezoveo nećemo poduzeti sami odmah, učinit ćemo to kada nam za to naredba stigne iz Bruxellesa. U pravu je premijer Zoran Milanović kad je izjavio kako ovo nije kraj rezovima. Bit će ih još i tu se s njim slažem. Naime, ono što nismo učiniti u proteklih 21.godinu, točnije od 4.listopada 1993.g. od kada nije bilo inflacije, to moramo učiniti ne sutra, već danas, a pravo vrijeme za takve rezove bilo je odavno, odnosno pravo vrijeme je prošlo. Ja sam još od 2000.g. predlagao formiranje Vlade nacionalnog spasa i tada su mi govorili da sam katastrofičan. Što imamo danas, upitao se na kraju Guste Santini.


VEZANE VIJESTI