Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
IZDVOJENO
Dva nova sveca Katoličke crkve – Ivan Pavao II i Ivan XXIII

Dva nova sveca Katoličke crkve – Ivan Pavao II i Ivan XXIII

U nazočnosti gotovo milijun vjernika okupljenih ispred bazilike svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo jutros je svecima proglasio Ivana Pavla II i Ivana XXIII.

Foto www.vatican.va

Svečanosti kanonizacije koja se održala na samom početku misnog slavlja nazočio je i papa u miru Benedikt XVI. Bio je to za Rim i cijeli kršćanski svijet povijesni dan u kojem su dvojica osobitih papa uzdignuti na razinu svetosti što su vjernici diljem svijeta dočekali s velikim ushitom i odobravanjem. Svjedoči o tome i iznimno veliki broj vjernika okupljenih na glavnom rimskom trgu, ali i ne samo na glavnom trgu, već i na svim ostalim rimskim trgovima i širokim ulicama na kojima se prijenos kanonizacije mogao pratiti putem velikih ekrana. Cijeli prijenos preko televizije je gledalo oko dvije milijardi ljudi u cijelom svijetu što govori o sveopćoj prihvaćenosti dvojice velikih papa koji su na današnji dan proglašeni svetima.

Dvojica papa na oltaru, aktualni papa Franjo i njegov prethodnik papa Benedikt XVI, također je raritet koji zaslužuje posebno štovanje, a među posebnosti svakako se ubraja i istodobno proglašenje svetima dvaju blaženika.

Iza pape Ivana Pavla II je 26 godina pontifikata. Među Hrvatima je bio posebno obožavan, a Hrvatsku je pohodio u tri navrata. Prvi puta 1994.g. kada je posjetio Zagreb. Četiri godine kasnije blaženim je proglasio Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici i potom posjetio Split. Okupljenima je govorio na Žnjanu pred stotinama tisuća posjetitelja.

Zadnji put Hrvatsku je posjetio 2003.g., a pohodio je više gradova – Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. U svom je pontifikatu posjetio čak 130 država svijeta zbog čega su ga mediji prozvali „papa putnik“. Po zagovoru ovom, do jučer blaženiku,  ozdravilo je deset osoba. Karol Wojtyla, rušio je i komunistički poredak što je njegov veliki doprinos svjetskom poretku. Zagovarao je mir, a bio je prvi papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Posebno je bio omiljen i obožavan među mladima iz cijeloga svijeta. Veliku popularnost u cijelom svijetu stekao je zahvaljujući požrtvovanom radu, porukama mira i ljubavi koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnima. Širio je toplinu, ljubav. Bio je plemenit, jednostavan.

Posebno mu se utječu žitelji Požeške biskupije koju je osobno utemeljio. Za vrijeme njegove sahrane 2005. g. okupljeno mnoštvo koje je došlo na njegov ispraćaj uzvikivalo je „Santo subito“ što je još jedna u nizu posebnosti koje se vežu uz ime ovog voljenog pape koji je, eto, vrlo brzo, najbrže, proglašen svetim. Za svog je pontifikata svetima proglasio 482 sveca. U Hrvatskoj je blaženim proglasio Alojzija Stepinca, u Banja Luci blaženog Ivana Merca, a u Dubrovniku sestru Mariju Petković od Propetog.

Za papu Ivana XXIII  navodi se kako je bio papa koncila koji je crkvu otvorio novim obzorima kroz Vatikanski sabor. Po zagovoru ovog velikog crkvenog reformatora koji je u najtežim trenucima za svijet zagovarao i tražio mir  ozdravila je jedna osoba. Ovaj je veliki papa, navodi se, svijet spasio od rata.

Ceremoniji kanonizacije u Vatikanu nazočio je i kardinal Josip Bozanić, predsjednik države Ivo Josipović, te brojni državnici,diplomati, svećenici, redovnice i hodočasnici iz cijele Hrvatske. Među okupljenima na trgu je i 2000 akreditiranih novinara i ekipa iz cijeloga svijeta, preko 700 biskupa, 6000 svećenika…

Obred kanonizacije započeo je već na početku mise kada je papi Franji kardinal Angelo Ammato uputio tri zahtjeva, a prije toga zbor Sinkstinske kapele pjevao je liturgija Svih svetih. Kardinal je zamolio papu da dvojicu blaženika proglasi svetima, zatim da kao sveti budu uzimani od svih vjernika, te da ih upiše u Knjigu svetih.

„Mir vama“, prve su riječi pape Franje okupljenom mnoštvu vjernika i puka nakon čega je dvojicu blaženika upisao na popis Svetih uz zdušno odobravanje prisutnih.

Relikvije svetog Ivana Pavla II na oltar je donijela jedna od žena koja je ozdravila po njegovu zagovoru, dok je relikvije svetog Ivana XXIII na oltar donijelo njegovih četiri nećaka i nećakinja, te gradonačelnik rodnog mjesta.

Ivan Pavao II, snimila: J.Klisović

Ivan Pavao II, snimila: J.Klisović

Pape Ivana Pavla II posebno se sjeća Šibenčanin Aleksandar Guberina, poznati akademski kipar koji je papi osobno predao bistu koju je on izradio. I mnogi drugi ovog se pape sjećaju s puno ljubavi, posebno oni koji su imali priliku na nekom od hodočašća uživo osjetiti pozitivne vibracije koje je širio oko sebe.


VEZANE VIJESTI