Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
GOSPODARSTVO
Država ima 5100 stanova i 2680 poslovnih prostora u vlasništvu, godišnje inkasira 50 milijuna kuna od najma, a ne plaća pričuvu!

Država ima 5100 stanova i 2680 poslovnih prostora u vlasništvu, godišnje inkasira 50 milijuna kuna od najma, a ne plaća pričuvu!

Dok državni inspektori ganjaju babe koje na tržnicama prodaju koje domaće jaje, luk i malo salate ubrane u vrtu, zatvaraju vrata objekata u čijim se kasama nađe 10-20 kuna viška i slično, država i dalje ne plaća svoje račune. Javna je tajna  da država duguje visoke iznose tvrtkama za obavljene, a nikad plaćene radove ili, naprosto kasni s plaćanjem. Još se sjećamo pompoznih najava iz državnog vrha o urednom plaćanju, sve kako bi svojim postupcima pokazali kako se poslodavac treba odnositi prema svojim zakonskim obvezama. Još jedno u nizu neispunjenih obećanja.

Šibenik-centar

Šibenik-centar

I dok „običnom“ građaninu za vrat sjedaju ovrhe u slučaju neplaćanja računa pa iznosili oni i stotinjak kuna, država uporno izbjegava plaćanje svoje obveze za pričuvu u objektima kojima je vlasnik. Na taj način, žale nam se upravitelji zgrada, dovodi se u pitanje redovito održavanje zgrada. Država se oglušuje na sve prijetnje ovrhama i umjesto toga odlučuje se na sporovozno povlačenje po sudovima. Zanimljivo, ali ni nakon sudske presude u kojoj je ona gubitnik, država ne želi zagrabiti u državnu kasu i platiti račune po pravomoćnim presudama. Ako se zna da država godišnje samo od najma poslovnih prostora i stanova inkasira oko 50 milijuna kuna onda je jasno da se s ove osnove dio treba preusmjeriti i u plaćanje obveza kao što to rade ostali vlasnici stanova i poslovnih prostora.

Država u svom vlasništvu ima ukupno 5108 stanova od kojih je prazno njih 669. S obzirom na nove prilike u zemlji, trenutačno vlada tendencija porasta stjecanja vlasništva po osnovi raznih zakonskih propisa. Kaže to za portal Tris Ivana Vojta, tajnica kabineta u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima se stambeno zbrinjavaju posebne kategorije državljana Hrvatske po posebnim propisima (branitelji, povratnici, stanovnici područja od posebne državne skrbi i drugi) osim nas upravljaju i druga državna tijela, npr. Ministarstvo branitelja, MORH, Državni ured za obranu i stambeno zbrinjavanje, HŽ infrastruktura…

Država u svom vlasništvu-suvlasništvu trenutačno ima 2681 poslovni prostor od kojih je njih 500 prazno. I u ovom slučaju vlada tendencija daljnjeg porasta s osnova stjecanja vlasništva po raznim zakonskim propisima.

Ovaj ured u pravilu uredno podmiruje račune za pričuvu za sve nekretnine kojima upravlja. Međutim, kako često navedenim nekretninama upravljaju i druga tijela državne i javne uprave, često se događa da se računi za pričuvu dostavljaju ovom Uredu. Mi ih potom vraćamo upraviteljima zgrada s uputom kojem bi se državnom ili javnom tijelu mogli obratiti, pojasnila je zavrzlamu oko računa i adresa tajnica Vojta.

Šibenik, snimila: J. Klisović

Jedna tvrtka iz Šibenika upravlja s 90 prostora u Šibeniku, Drnišu, Kninu. Riječ je o poslovnim prostorima koji se koriste ali država ne plaća pričuvu. Pričuvu ne plaća ni APN. Iako je država svjesna da na sudu gubi i dalje se oglušuje na obveze. Kad drugi vide da država ne plaća svoje obveze  i oni odustaju od plaćanja pa se vrtimo u krug, a najviše ispaštaju uredni platiše, kaže  M.K., vlasnik tvrtke za upravljanje zgradama.

U Kninu i drugim gradovima država država još uvijek nije dodijelila Darovnice svim useljenime stradalnicima DR-a u pa oni,  i da hoće, ne mogu plaćati prićuvu jer stan nije u njihovom vlasništvu.

Ima slučajeva kad se upravitelji zgrada niti ne usude utužiti državu jer se boje njezine odmazde.

Postoje i oni koji traže pravne mogućnosti prebijanja dugova s državom, ali ni to zasad ne ide jer se luta oko iznalaženja pravnog okvira za takav „deal“.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI